Συναγερμός για την έλευση της τρόικας
Στις 23 Σεπτεμβρίου και όχι στις 17, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, θα βρίσκεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας.
Οι επικεφαλής των δανειστών έρχονται για μια ακόμα φορά στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένοι να στριμώξουν την ελληνική κυβέρνηση βάζοντας και πάλι το μαχαίρι στο λαιμό για τα προαπαιτούμενα.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος κινούμενος στα όρια της πρόκλησης προανήγγειλε λίγο ως πολύ μια αξιολόγηση- κόλαση, χαρακτηρίζοντας ως... ανιαρή την αξιολόγηση του Ιουλίου.
Ήδη κάποια τεχνικά κλιμάκια έχουν εγκατασταθεί στις υπηρεσίες του ΓΛΚ και αναμένουν ενισχύσεις την επόμενη εβδομάδα.
Τρωτά σημεία της ελληνικής πλευράς παραμένουν οι καθυστερήσεις στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών (διαθεσιμότητα, αμυντικές βιομηχανίες) και των αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης οι αρρυθμίες στη λειτουργία και απόδοση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που θα είναι ο συντονιστής και ο βασικός συνομιλητής με τους ελεγκτές, καλείται τις προσεχείς μέρες να κλείσει εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα δεκάδες προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, καθώς σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να εκκρεμεί, καθώς δεν έχουν προωθηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της τρόικας θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με άγνωστο το χρόνο λήξης τους, δεδομένου ότι τα εκκρεμή ζητήματα είναι σημαντικά. Η εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι το έλασσον, αφού στην ατζέντα υπάρχουν ζητήματα όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2014, το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-17, με τα μέτρα και τους στόχους που θα περιέχει, αλλά και τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά.
Στη διάρκεια του ελέγχου θα καταγραφούν από τους δανειστές και οι προοπτικές του δημοσίου χρέους που θα αποτυπωθούν στην νέα έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα εκδώσουν και θα προδιαγράψει αφενός το χρηματοδοτικό κενό από τα μέσα του 2014 και μετά, αλλά και την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις (νέο κούρεμα κ.λπ.).
Τρέχουν να… προλάβουν
Να καλύψει τα κενά που άφησε η ελλιπής αποστολή στοιχείων από την πλευρά των φορέων του Δημοσίου -στην προκειμένη περίπτωση από ΑΕΙ και ΤΕΙ- πραγματοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα τη Δευτέρα.
Στη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο να ξαναζητήσει παράταση, αυτή τη φορά για το κύμα της κινητικότητας/διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου, έχοντας βέβαια ολοκληρώσει το πρώτο κύμα, για το οποίο της δόθηκε προθεσμία πριν από τρεις μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την κατάργηση 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία.
Διαβάστε επίσης:
Σκληρή κόντρα Αθανασίου-Κωνσταντοπούλου για το e-mail της Τρόικας
Μαζεύουν τα λεφτά από τις τράπεζες
Δημοψήφισμα: Στο στόχαστρο της τρόικας οι αμυντικές βιομηχανίες