Ο ξένος τύπος για τις προσπάθειες Σαμαρά στις Βρυξέλλες
Στους στόχους και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις Βρυξέλλες, αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δεσμεύσει τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα το 2014, δηλώνοντας ότι είχαν υποσχεθεί επιπλέον στήριξη εφόσον η χώρα εκπληρώσει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέντε ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δέσμευση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «να εξετάσει περεταίρω μέτρα και βοήθεια» προς την Ελλάδα, όταν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εξαιρουμένης της αποπληρωμής των επιτοκίων. Όπως επισημαίνεται, ο κ. Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, ότι «σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup 27ης Νοεμβρίου, εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, τότε θα καλυφθούν όλα τα προσωρινά προβλήματα χρηματοδότησης», προσθέτοντας ότι «έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους μας».
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απέρριψε τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, η οποία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 28%. Δεσμεύθηκε επίσης, τονίζεται χαρακτηριστικά, να συνεχίσει τις προσπάθειες απορρύθμισης της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε ότι αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση του προϋπολογισμού. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας αλλά να υλοποιήσουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και αυτό έχουμε την πρόθεση να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος από την πλευρά του εγκωμίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης συνεργασίας που ηγείται ο κ. Σαμαράς και η οποία κατόρθωσε να βγάλει την Ελλάδα από το περυσινό αδιέξοδο, όπου κυριαρχούσαν οι εκτιμήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως υπογραμμίζεται.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ανταπόκριση στη Wall Street Journal, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασε χθες τη βούλησή του για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, Όπως επισημαίνεται, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας θα μπορούσε να προσαρμοσθεί, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι, όπως έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι, η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 2 δισ. και 4 δισ. ευρώ το 2014. Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στις εικασίες για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα και όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περαιτέρω βοήθεια. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει επιτύχει την υλοποίηση αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωζώνη την τήρηση της δέσμευσής της, τον Νοέμβριο του 2012, για ελάφρυνση του χρέους της χώρας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 110% σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2022.
Γερμανικές εκλογές και Ελλάδα
Εκτενές άρθρο για την Ελλάδα, σε σχέση με τις γερμανικές εκλογές, δημοσιεύει το περιοδικό Forbes. Ο διευθυντής διεθνούς οικονομίας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων Benn Steil και η αναλύτρια Dinah Walker εκτιμούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η κ. Μέρκελ, έχοντας καινούργια εντολή από το εκλογικό σώμα, θα ασχοληθεί με την «αναξιόχρεη Ελλάδα». Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, η δυνατότητα της Ελλάδας να διασφαλίζει χρηματοδότηση σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητά της να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, που με τη σειρά του ως γεγονός θα καθορίσει αντίστοιχα και τη μοίρα της Πορτογαλίας και άλλων μεγαλύτερων και σημαντικότερων χωρών. Οι συντάκτες εκτιμούν επίσης ότι η ελληνική αξιοπιστία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Η ελληνική αξιοπιστία τέθηκε εν αμφιβόλω από το ΔΝΤ όταν έγινε λόγος για χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος, όπως υποστηρίζεται, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα καθοριστεί στις 29 Σεπτεμβρίου, αν ωστόσο οι γερμανικές εκλογές δεν έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ο καθορισμός του θα παραταθεί.
Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι μια γερμανική πολιτική παράλυση μπορεί να προκαλέσει νέα κορύφωση των ελληνικών σπρεντ, αναβιώνοντας την κρίση στην ευρωζώνη, όταν η ευρωζώνη δεν θα μπορεί να τη διαχειριστεί.
Πορτρέτο του Γιάννη Στουρνάρα
Το αμερικανικό περιοδικό New Yorker δημοσιεύει συνέντευξη- πορτρέτο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όπου γίνεται αναφορά στο «δύσκολο έργο» που επιτελεί, στις «άριστες σχέσεις» που διατηρεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στη «μοναξιά» που βιώνει μέσα στον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρο, λόγω των μέτρων λιτότητας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ο κ. Στουρνάρας έχει καταστεί η «προσωποποίηση» οδυνηρών μέτρων, όπως οι απολύσεις εργαζομένων, η αύξηση της φορολόγησης και η μείωση μισθών και συντάξεων, στην προσπάθειά του να βγάλει τη χώρα από τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Επίσης, γίνεται αναφορά στις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών από πολλούς βουλευτές και οι οποίες προέρχονται συχνά από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί ωστόσο επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, και συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξή του, όπως επισημαίνεται.
Στη συνέχεια, παρατίθεται απόσπασμα τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, στο Σύνταγμα, όπου ο κ. Σαμαράς εκφράζει την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας ότι παρά τις όποιες προηγούμενες ιδεολογικές διαφορές, έχουν έναν κοινό στόχο ο οποίος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη «δύσκολη πορεία» του κ. Στουρνάρα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών, με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξήγε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη διασφάλιση χρηματοδότησης.
Διαβάστε επίσης:
Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο Υπ.Οικ. ενώ δεν «βλέπει» νέα μέτρα
Τις προτάσεις για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ μετέφερε ο Σαμαράς στον Αλμούνια
Μπαρόζο σε Σαμαρά: Από όσα δει η Τρόικα θα κριθούν τυχόν νέα μέτρα
Συνάντηση Σαμαρά – Σουλτς στις Βρυξέλλες