DW: Δίαυλος επικοινωνίας Ελλάδας με ΕΚΤ
Μετά από πρωτοβουλία του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, του γερμανού Γιόργκ Άσμουσεν, πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνομιλία στο κτήριο της ΕΚΤ συμμετείχαν ακόμη το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο γάλλος Μπενουά Κερέ, όπως και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην Τρόικα για την Ελλάδα, ο Κλάους Μαζούχ. Μια σύντομη συνάντηση είχε ο κ. Τσίπρας και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Παρότι και οι δύο εξέφρασαν την πρόθεσή να συνεχίσουν το διάλογο, Τσίπρας και Άσμουσεν διατύπωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως άλλωστε αναμένοταν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιόργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι στην ΕΚΤ δεν είναι “τυφλοί” σε ότι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και προπαντός σε ότι αφορά τη νεανική ανεργία. Παρά ταύτα, ο κ. Άσμουσεν επέμενε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα είναι “αποτελεσματικό” και ότι “διαπιστώνεται πρόοδος”. Δήλωσε ότι μόλις χθες έλαβε στοιχεία “σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία είναι θετικά και ενθαρρυντικά”. Για αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την παροχή στήριξης
Τσίπρας: Μη βιώσιμο το πρόγραμμα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλη έμφαση στους “τρόπους” και στα “εργαλεία” του προγράμματος, δηλαδή στις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, στις απολύσεις στο δημόσιο, στους νέους φόρους κ.ο.κ. “Μετά από τρία χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας, το πρόγραμμα παραμένει μη βιώσιμο, κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με το δημόσιο χρέος – αντί να μειώνεται αυξάνεται.” Η λύση που ενδείκνυται, είναι το κούρεμα:
“Συζητήσαμε και καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στα πλαίσια της λύσης που είχε δοθεί το 1953 για τη Γερμανία. Αναπτύξαμε επίσης τις προτάσεις μας για την αναγκαία αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας – ανάπτυξη που θα μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης.”
Με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις “πολυδιάστατες” κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, σχετίζοντας άμεσα με αυτές το φαινόμενο της ανόδου του νεοναζισμού στην Ελλάδα.