Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η επανεκλογή της Μέρκελ
Σε προσωπικό θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ εξελίχθηκαν οι εκλογές στη Γερμανία, με την καγκελάριο να ενισχύει κατά 8 μονάδες το ποσοστό του κόμματός της έπειτα από δύο κυβερνητικές θητείες.
Τα δύσκολα ωστόσο αρχίζουν σήμερα, με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο εσωτερικό, αλλά και την εντεινόμενη αμφισβήτηση στην υπόλοιπη Ευρώπη για την πολιτική της.
Πηγές της καγκελαρίας επισημαίνουν πως η κ. Μέρκελ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με την ίδια αυστηρή πολιτική λιτότητας. Άλλωστε αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις πρώτες της δηλώσεις για την Ελλάδα.
«Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, δήλωσε η θριαμβεύτρια των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα.
Ο θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ την καθιστά πανίσχυρη στη γερμανική πολιτική σκηνή, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως επιδοκιμασία των χειρισμών της από τους ψηφοφόρους.
Το CDU έσπασε όλα τα ρεκόρ παρά το γεγονός ότι άσκησε τα προηγούμενα χρόνια πολύ σκληρή οικονομική πολιτική τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν πως οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν την πολιτική λιτότητας -Sparpolitik- ως την ορθή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι προβληματικές οικονομίες του Νότου, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ανάμεσα στο CDU/CSU και το SPD, είτε με τους Πράσινους ελάχιστα πράγματα θα αλλάξει στην ευρωπαϊκή ατζέντα της ομοσπονδίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν θα διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα και πως την Ευρώπη περιμένει ακόμη μια μακρά περίοδος λιτότητας.
Ακόμα και στην περίπτωση που στη Γερμανία σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει τις ισορροπίες για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και την Ελλάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει πανίσχυρη και δύσκολα θα επηρεαστεί από τους Στάινμπρουκ και Γκάμπριελ.
Για την Ελλάδα, κομβικός μήνας θεωρείται ο Νοέμβρης καθώς, τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στη γερμανική πολιτική σκηνή, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση από την τρόικα.
Μέχρι τότε αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.
Διαβάστε επίσης:
Τι γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος για τον θρίαμβο της Μέρκελ
Γερμανία: Ιστορική νίκη για την Μέρκελ αλλά δίχως αυτοδυναμία
Γερμανικές εκλογές: 41,5% συγκέντρωσε το CDU/CSU
Συγχαρητήρια από Ρομπάι σε Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές
Γερμανικές εκλογές: Νίκη της Μέρκελ
Πώς σχολίασε ο Σόιμπλε το εκλογικό αποτέλεσμα
Γερμανικές εκλογές: 42% δίνουν τα exit poll στη Μέρκελ
Γερμανικές εκλογές: Μεγαλύτερη η συμμετοχή των ψηφοφόρων από το 2009