Η Έλενα Κουντουρά για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού
«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός για την Ελλάδα ως γενέτειρα του Ξενίου Διός, ως τόπο όπου συνδυάζονται Φύση, Ιστορία και Πολιτισμός με τόσο μοναδικό τρόπο, όσο πουθενά αλλού στην υφήλιο και βέβαια, ως κύριο προορισμό για κάθε τουρίστα από όποια χώρα και αν έχει αφετηρία.
Ο Τουρισμός ταυτίζεται με την έννοια της φιλοξενίας η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση και την κουλτούρα του λαού μας από αρχαιοτάτων εποχών μέχρι και σήμερα και γι' αυτό το λόγο δεν αποτελεί για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απλά και μόνο μία βιομηχανία παραγωγής πλούτου, αλλά μία υπόθεση εθνικής παράδοσης και σημασίας.
Αυτή την περίοδο η Πατρίδα μας περνά μέσα από την στενωπό μίας σκληρής οικονομικοκοινωνικής κατάστασης και γι' αυτό το λόγο υπάρχει η ανάγκη να επενδύσουμε ακόμη περισσότερη γνώση, ενέργεια και κυρίως βούληση πάνω στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και την απόδοση του Τουρισμού μας. Και φυσικά, πρέπει να επικεντρώσουμε στην αξιοποίηση των ποιοτικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων τα οποία ανέκαθεν μας διατηρούσαν στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ξένων επισκεπτών και όχι να στραφούμε στα πρότυπα βιομηχανοποίησης μίας Τουριστικής Οικονομίας του σελοφάν και του all inclusive.
Αναμένουμε να δούμε να συγκεντρωτικά στοιχεία απολογισμού της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, ελπίζοντας να μην αποτελέσουν προϊόν δημιουργικής αριθμητικής με βάση τις καταμετρημένες αφίξεις και όχι το παραγόμενο εισόδημα, προκειμένου να προβούμε σε μία εμπεριστατωμένη αξιολόγηση για το πως βαδίζουμε. Πέραν τούτου, το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό δείχνει ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς:
• επιλέγει να προωθήσει ετεροβαρώς την πολύ μεγάλου μεγέθους επιχειρηματικότητα εις βάρος των παραδοσιακών μεσαίων και μικρών επιχειρηματιών (εκείνων δηλαδή που έχουν δώσει το χρώμα της τοπικής, μερικές φορές ακόμη και οικογενειακής φιλοξενίας, φροντίδας και περιποίησης των τουριστών)
• ουσιαστικά και απροκάλυπτα καταργεί τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες που ασκεί επιτυχώς εδώ και εξήντα χρόνια σε ένα «υδροκέφαλο» υπερσυγκεντρωτικό υπουργείο και
• δεν λαμβάνει μέριμνα ενίσχυσης της πολυθεματικότητας του Τουρισμού μας προκειμένου να έχουμε ισχυρό «ρεύμα» αφίξεων για δώδεκα μήνες το χρόνο, γεγονός που θα επιδράσει ευεργετικά στην Ανάπτυξη και στην Απασχόληση.
Πιο σημαντικό απ' όλα όμως, είναι να καθιερώσουμε τον Τουρισμό ως μία εθνική υπόθεση που αφορά όλα τα κόμματα, τις κοινοβουλευτικές και μη πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς και τους απλούς πολίτες. Και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται χάραξη εθνικής στρατηγικής πάνω στη βάση ενός νέου εθνικού διαλόγου εκ βάθρων, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι, δίχως αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».