Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το πειθ. δίκαιο στο Δημόσιο
«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου. Βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο τον δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη», και «ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Δέσμευσή μου η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα «χτίσουμε» με τους άξιους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες».
Όσον αφορά το θέμα των αδειών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταργείται η μηχανογραφική άδεια έξι ημερών τον χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο χορηγείται από το 1989. Με τον τρόπο αυτόν, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατ. εργατοώρες στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το υπουργείο. Επίσης, εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές με ιατρική γνωμάτευση μειώνονται από 10 μέρες τον χρόνο σε 8, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 -και όχι συνεχόμενες. Για τις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές - δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Ακόμη, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα). Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους.
Ειδικότερα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ τέκνων χορηγείται επιπρόσθετη άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών -με αποδοχές- για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Σχετικά με τα πειθαρχικά συμβούλια:
«1. Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.
2. Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, καθώς και η έκδοση αποφάσεων του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ' Τμήματός του».
Τέλος, δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα, η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στον φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της παρούσας νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτόν θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ - ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).