Εγκρίθηκε το προεδρείο της Ελλην. Διαχειρ. Εταιρείας Υδρογονανθράκων
Με στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και λευκή ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, εγκρίθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο ορισμός της Σοφίας Σταματάκη και του Ανδρέα Γεωργακόπουλου, στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της κρατικής, Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν, διευκρινίζοντας (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που δήλωσαν «παρών») πως η στάση τους δεν αφορά την επιλογή των συγκεκριμένων τεχνοκρατών, αλλά την κυβερνητική πολιτική που θα κληθούν να υλοποιήσουν. Η Χρυσή Αυγή απείχε από τη συνεδρίαση.
Οι στόχοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με την πρόεδρό της, κ. Σταματάκη, είναι ο εντοπισμός του πλούτου του ελληνικού υπεδάφους, η ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η μεγιστοποίηση του δημοσίου ωφέλους απ' τη διαδικασία αυτή. «Θέλει συστηματική δουλειά, γιατί μονάχα έτσι μπορεί η εταιρεία να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην πολιτεία και την κοινωνία, ότι μπορεί να ανοίξει με διαφανείς όρους την αγορά των υδρογονανθράκων στη χώρα μας» ανέφερε.
«Η χώρα έχει ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο υπέδαφός της- με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν αποδείξεις. Χρειαζόμαστε τις αποδείξεις. Κι εμείς καλούμαστε να οργανώσουμε όλο το σύστημα, ώστε να φέρουμε στην επιφάνεια αυτό που υπάρχει. Οτιδήποτε προσθέτει στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας και στην αποφυγή διαρροής συναλλάγματος, είναι θετικό» συμπλήρωσε η κ. Σταματάκη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «είναι πρώιμο να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για κάτι που δεν είναι σαφές, ιδιαίτερα ως προς τον όγκο του».
«Οραματίζομαι να βγει πετρέλαιο. Θέλω να δω τα τρυπάνια να βγαίνουν κάποια στιγμή- πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» ανέφερε μεταξύ άλλων από πλευράς του, ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ και νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Διαβάστε επίσης:
Κοιτάσματα και δημιουργία αγωγού στο επίκεντρο των επαφών στο Ισραήλ