Παπανικολάου:Η Ελλάδα δίνει απάντηση στον εξτρεμισμό-Η Ευρώπη;
Συγκεκριμένα, στη συζήτηση για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη, παρουσία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, κας Βίβιαν Ρέντινγκ και του εκπροσώπου του Συμβουλίου, Λιθουανού Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Vytautas Leškevičius, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «οι άδικες επιθέσεις του Προέδρου Σβόμποντα δεν μπορούν να αποτελούν ευρωπαϊκή λύση και είναι ατυχείς και άστοχες», ενώ κάλεσε για καθολική αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού στην Ελλάδα.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το φαινόμενο, το οποίo παρατηρείται σε πολλά κράτη μέλη, πρέπει να είναι διττή και να βασίζεται αφενός στη χαλάρωση της σκληρής λιτότητας, με παράλληλη έμφαση στην ανάπτυξη, και αφετέρου στη μεγαλύτερη διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε:
«Το πρόβλημα του εξτρεμισμού από όπου και αν προέρχεται είναι υπαρκτό, είναι σοβαρό, δεν είναι όμως ούτε καινούργιο ούτε εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα. Να θυμηθούμε: Το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία το 2000.
Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα και την προεκλογική αφίσα του το 2007 με τρία λευκά πρόβατα να κλωτσάνε ένα μαύρο.
Την τρίτη θέση του Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία το 2010. Και άλλα πολλά. Στρέφονται, την περίοδο αυτή, τα βλέμματα όλης της Ευρώπης και στην Ελλάδα για το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Και αντί να αναγνωριστούν καθολικά η προσπάθεια και η απόλυτη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, αντί να αναγνωριστούν καθολικά η προσπάθεια και τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης στο έργο που επιτελεί, έχουμε σε κάποιες λίγες ευτυχώς περιπτώσεις, άδικες επιθέσεις, ατυχείς και άστοχες δηλώσεις - όπως αυτή του αξιοσέβαστου κ. Σβόμποντα - σύμφωνα με την οποία θα είναι «απαράδεκτη» - έτσι είπε, «απαράδεκτη» η επερχόμενη ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή λοιπόν είναι η ευρωπαϊκή απάντηση;
H ευρωπαϊκή απάντηση θα πρέπει να είναι διττή: Χαλάρωση αφενός της σκληρής λιτότητας, με παράλληλη έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία ευκαιριών ιδίως για τους νέους μας, και αφετέρου μεγαλύτερη διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι πέρα από την κρίση, που ισοπεδώνει θεσμούς και αξίες, οι πολίτες στρέφονται σε εξτρεμιστικά κόμματα για να εκφράσουν την οργή τους και επειδή θεωρούν ότι οι αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή τους ζωή λαμβάνονται κάπου πολύ μακριά, και με τρόπο που οι ίδιοι δεν κατανοούν».