Πολύδωρας για offshore: Είμαστε θεατές, μοιραίοι και άβουλοι;
«Αποτελεί πρόκληση να υποβάλουμε ερωτήσεις επί του θέματος του οικονομικού εγκλήματος και τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και να μη λαμβάνουμε ευθείες και ειλικρινείς απαντήσεις. Υπέβαλα ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα για τις ελληνικές εταιρείες off shore και έτυχα απάντησης, ότι υπάρχουν εγγεγραμμένες 6.000 εταιρίες, έχουμε ελέγξει τις 34 ενώ βεβαιώθησαν εισοδήματα 40 εκατ. ευρώ. Τι κάνει το κράτος, τι κάνουμε εμείς; Εμείς είμαστε θεατές, μοιραίοι, άβουλοι; Είμαστε στην Επιτροπή Θεσμών και μπορεί να γίνουμε δολιοφθορείς αν ζητήσουμε και έλεγχο;».
Παράλληλα, ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι συμφωνεί πλήρως με τα όσα υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης ότι πραγματικός οικονομικός έλεγχος δεν γίνεται για διάφορους λόγους και για διάφορα πρόσωπα.
Οι απαντήσεις Χατζηδάκη για την Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των Δημοσίων Συμβάσεων
Σε πλήρη λειτουργία και στελεχωμένη με 80 άτομα πολύ υψηλού επιπέδου βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των Δημοσίων Συμβάσεων, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την παρουσία των νέων τακτικών μελών της Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο υπουργός προσέθεσε πως πολύ σύντομα θα προσληφθούν και τα υπόλοιπα 15 στελέχη ώστε η Επιτροπή να μπορέσει απρόσκοπτα να αντεπεξέλθει στο έργο που της έχει ανατεθεί. Απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου γιατί εξαιρέθηκαν από τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής ορισμένες αμυντικές συμβάσεις, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση εξέφρασε τις ενστάσεις της στο σχετικό αίτημα της τρόικας υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει όλες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, γιατί κάποια αμυντικά συστήματα θέλουν ειδικό χειρισμό καθώς έχουν εθνικό χαρακτήρα.
Αναφορικά την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Βασίλη Φλωρίδη, ο κ. Χατζηδάκης την απέδωσε σε οικονομική διαφορά. Όπως είπε, όταν ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Ανάπτυξης, «το θέμα βρισκόταν σε εκκρεμότητα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Φλωρίδη που ζητούσε επιμίσθιο 800 ευρώ για τις μετακινήσεις που έπρεπε να κάνει από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρούσε ότι ήταν θέμα αρχής να υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους. Αυτός ήταν ο λόγος που υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Φλωρίδης και αντικαταστάθηκε από τον κ. Δημήτρη Ράικο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας άψογη τη συνεργασία που είχε μέχρι σήμερα μαζί του.