Νευρικότητα και προβληματισμός στο Μαξίμου ενόψει Eurogroup
Οι διαβουλεύσεις σε Μαξίμου και οδό Νίκης είναι πυρετώδεις και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την διαπραγματευτική «ασπίδα» που θα προτάξει απέναντι στους δανειστές.
Είναι δεδομένο πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν θα έχει εύκολο απόγευμα, μιας και το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά για την Ελλάδα μετά και το μήνυμα της τρόικας ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα αφού υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Τότε και μόνο θα δώσει και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο Ελληνικό Πρόγραμμα θα ληφθούν πριν το τέλος του 2013, ενώ το ζήτημα της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί από το Eurogroup μετά τον Απρίλη του 2014, αφού πρώτα η Eurostat επιβεβαιώσει ότι η χώρα μας έκλεισε το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα.
«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις, περιμένουμε να δούμε τον προϋπολογισμό για το 2014 » δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Τα προαπαιτούμενα
Βαριά είναι η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
· Ιδιωτικοποιήσεις,
· κινητικότητα/διαθεσιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων,
· ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων,
· αναδιάρθρωση /εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ,
· αναδιάρθρωση /εξυγίανση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Η εντολή Σαμαρά στον Στουρνάρα
Ο Α. Σαμαράς έχει ζητήσει από τον Γιάννη Στουρνάρα να διαμηνύσει προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πως τα περιθώρια την κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και δεν πρόκειται να ληφθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει το «πράσινο φως» για αλλαγή στρατηγικής στην διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.
Αυτό φάνηκε και από το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων για το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων στις οποίες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες τα κυβερνητικά στελέχη με αποδέκτη τους δανειστές μας εντός και εκτός ΕΕ.
Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει τις τρεις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης: «Όχι» σε μείωση των μισθών και κύριων συντάξεων, «όχι» σε αύξηση φόρων και «όχι» σε ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού.
Η εκτίμηση του Μαξίμου, την οποία συμμερίζονται τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, είναι ότι οι απανωτές και κυρίως αντιφατικές δηλώσεις από το Σεπτέμβρη και μετά στην Ε.Ε. αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δυσχεραίνουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός η χώρα να εξέλθει από το τούνελ της παρατεταμένης λιτότητας και ύφεσης.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να στριμώξουν τη Δευτέρα τον Γ. Στουρνάρα, ωστόσο ενδέχεται να είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.
Διαβάστε επίσης:
Κ. Λαγκάρντ: Όχι άλλα μέτρα στην Ελλάδα
Αξιωματούχος ΔΝΤ: Τεράστια η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας
«Εάν υπήρχε η δραχμή θα είχε αποτραπεί η ύφεση»
WSJ: Σε 200 χρόνια η αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας;
ΔΝΤ: Να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη