Νέος μεταναστευτικός κώδικας: «Διαβατήριο» στους νόμιμους μετανάστες
Ο νέος κώδικας μεταναστευτικής πολιτικής παρουσιάστηκε σήμερα από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι περίπου 358.000 νόμιμοι αλλοδαποί θα έχουν την ευκαιρία να αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδας.
Όσοι λοιπόν είναι κάτοχοι μακρόχρονων εθνικών αδειών παραμονής, θα μπορούν να τις αλλάξουν σε ευρωπαϊκές άδειες επί μακρόν διαμένοντος, αποκτώντας το δικαίωμα να ζήσουν και να δουλέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, ο Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας που παρουσίασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών διαμονής, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 20.
Ιθαγένεια στα 18 για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμενόντων
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμενόντων.
Όταν αυτά φθάνουν στην ηλικία των 18, θα μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας.
Επίσης, με τη χορήγηση άδειας επί μακρόν διαμονής, οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Μεταναστευτικό Κώδικα. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, στους οποίους παρέχουμε τα δικαιώματα των επί μακρών διαμενόντων στην Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Σε ενιαίο πλαίσιο όλες οι διατάξεις
Για πρώτη φορά μπαίνουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο, οι 20 νόμοι, τα 6 Προεδρικά Διατάγματα και οι 42 κανονιστικές πράξεις που αφορούν στη νομιμοποίηση και στην ανανέωση των αδειών διαμονής των αλλοδαπών.
Μειώνονται οι 50 διαφορετικές άδειες διαμονής σε 19, με βασικότερη την επί μακρόν διαμένοντος. Επιπλέον οι άδειες εργασίας κατηγοριοποιούνται από 4 σε 1. Με αυτόν τον τρόπο, η γραφειοκρατία για την ανανέωσή τους περιορίζεται, αφού περισσότερα από 20 δικαιολογητικά καταργούνται.