«Επανάσταση» στη διαχείριση των απορριμμάτων εξήγγειλε ο Μανιάτης

«Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) περιλαμβάνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών μιας πραγματικής επανάστασης, χωρίς καθυστερήσεις και με βεβαιότητα διαφάνειας, επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής αποδοχής», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα.

«Επανάσταση» στη διαχείριση των απορριμμάτων εξήγγειλε ο Μανιάτης
3'

Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης εξήγγειλε την επιτάχυνση των ρυθμών, τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και την επιβολή αλλαγών στα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων, όπως επίσης και στα ίδια τα συστήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, «η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευθεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπιστεί». Επισήμανε δε, ότι «αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις θετικές πρακτικές, παράλληλα, επιδιώκουμε την μεγιστοποίηση της συνεργασίας με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με πνεύμα συνευθύνης και συναντίληψης, ώστε τελικός αποδέκτης να είναι ο πολίτης».

Στη σύσκεψη, εκτός από την υπουργό ΠΕΚΑ, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο εθνικός συντονιστής για τα απόβλητα Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιάννης Σγουρός και Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής και Γιάννης Κουνινιώτης, και ο εκπρόσωπος της ομάδας δράσης για την Ελλάδας Φρανσέσκο Αμοντέο. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η ανακύκλωση, σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση ως βασικός πυλώνας της πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων των περιφερειακών σχεδιασμών και παρατηρείται σημαντική δυναμική ως προς την ενεργοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων (οι διαγωνισμοί για 14 μονάδες είναι σε εξέλιξη με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ), με τη λειτουργία των οποίων θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).

Όσον αφορά την εφαρμογή των κατευθύνσεων της οδηγίας-πλαίσιο, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση νέου εθνικού σχεδιασμού προς συμμόρφωση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ και η εκπόνηση εθνικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, ενώ το υπουργείο έχει ζητήσει από τις περιφέρειες της χώρας την αξιολόγηση και προσαρμογή των περιφερειακών σχεδιασμών στα νέα δεδομένα. Επίσης, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την χωριστή συλλογή και διαχείριση επεξεργασίας βιοαποβλήτων, επιδιώκοντας αξιοποίησή τους στη γεωργία και ανακύκλωσή τους.

Η συζήτηση αφορούσε και τα θέματα που αφορούν στο κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ-Χώροι Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων). Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία, 57 ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί από τις αρχές του 2013 (14%), 46 ακόμα θα αποκατασταθούν εντός του 2013 (12%), 263 ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2014 (66%), ενώ 30 θα αποκατασταθούν εντός του 2015 (8%). Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος με σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους που είτε παράγουν απόβλητα, είτε μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Όσον αφορά το πλαίσιο διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων, γίνονται κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την απογραφή, τη χαρτογραφική αποτύπωση περιοχών και την ανάπτυξη κριτηρίων χωροθέτησης, καθώς και προς την καθιέρωση ενός νέου θεσμικού κειμένου, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/2008, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη διερεύνηση εναλλακτικών χώρων, διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς, εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων σε παραγωγούς αποβλήτων, καθώς επίσης και με την προώθηση νέων τεχνολογιών επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων που ελαχιστοποιούν την ανάγκη διάθεσης σε χώρους ταφής. Τέλος, στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία περιφερειακής περιβαλλοντικής αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή