Νέα αναβολή της τηλεδιάσκεψης με την Τρόικα για τα ΕΑΣ
Διελκυστίνδα δίχως τέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, επιμένουν στις θέσεις του και επιχειρούν να βάλουν τέλος στην παρελκυστική τακτική της Τρόικα, που αφήνει ανοικτά όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, για να πιέζει διαρκώς την κυβέρνηση με νέες απαιτήσεις.
Η «περίφημη» τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Φώφης Γεννηματά με την Τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες, η οποία εκκρεμεί εδώ και μισό μήνα, αναβλήθηκε και πάλι -για την επόμενη εβδομάδα- εξέλιξη που δείχνει, πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θέλουν να κλείσει άμεσα το ζήτημα.
Ωστόσο, η Αθήνα θέλει να επισπεύσει τις διαβουλεύσεις και θεωρεί πως διαθέτει και ισχυρά επιχειρήματα για να αποφύγει να μπει «λουκέτο» στα στρατιωτικά εργοστάσια.
«Δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο από τη διάσπαση εν λειτουργία των ΕΑΣ, με διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους τους» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, μετά τη διάρκειας μίας ώρας σύσκεψης του κ. Στουρνάρα με την αναπληρωτή υπουργό, κυρία Φώφη Γεννηματά.
Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι έχει πια εγκαταλειφθεί το αρχικό σχέδιο για Ενιαία Αμυντική Βιομηχανία και συγχώνευση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η Αθήνα θέλει να τελειώνει το συντομότερο με την αβεβαιότητα, όχι μόνο γιατί το ζήτημα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση των δανείων, αλλά και για να μην υπάρξει κίνδυνος ματαίωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό, που έχουν συμφωνηθεί για να εκτελέσουν τα εργοστάσια στη χώρα μας.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, θέση της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης. Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, προτείνεται να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, δηλαδή να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.
Πρόοδος πάντως σημειώνεται, και για τις δύο επιχειρήσεις, οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ), τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες αλλά φαίνεται να δέχεται να μην επιστραφούν, επειδή αφορούν την Άμυνα της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα προαπαιτούμενα από την τρόικα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ
Στόχος η διατήρηση και βιωσιμότητα του στρατ. σκέλους των ΕΑΣ-ΕΛBO