Γρηγοράκος: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά!
«Η διαφθορά δεν είναι κάτι το καινούργιο. Έχει όμως διαπεράσει το σύνολο της αυτοδιοίκησης και έχει διαβρώσει τον ιστό της», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Λαμίας και στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής, όπως επίσης και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπη Γερακούδη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ενώ μετείχαν και όλοι οι δήμαρχοι από τη Στερεά Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η διαφθορά στη χώρα μας «έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και δεν χρειάζεται καμία συγκάλυψη» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πλαίσιο που διαμορφώνεται, λέγοντας ότι «η διαφάνεια κατοχυρώνεται και η διαφθορά περιορίζεται μέσα από την αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης», για να συμπληρώσει λίγο αργότερα πως «αποτελεί ζωτική ανάγκη η αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης». Έκανε μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης μέχρι το επίπεδο λήψης των αποφάσεων, καλώντας τους δημάρχους που ήταν παρόντες να δείχνουν «μηδενική ανοχή στη διαφθορά», γιατί, όπως είπε, «μόνο τότε θα πείσουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι».
Από τα πρώτα θέματα τα οποία έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο έλεγχος των «πόθεν έσχες όλων όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση σε όλα τα επίπεδα» και μάλιστα αποκάλυψε ότι ανάμεσα στις σκέψεις που υπάρχουν στο υπουργείο είναι αυτή η αρμοδιότητα να μεταφερθεί σε περιφερειακό επίπεδο, αφού «ο κοινωνικός έλεγχος είναι περισσότερο άμεσος». Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας έκανε λόγο για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και τη συνέδεσε με την οικονομική ανάπτυξη και τη διαφθορά. «Τώρα είναι η ευκαιρία. Αν δεν οικοδομήσουμε κάτι καινούργιο δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Εδώ που φτάσαμε, μας έχει οδηγήσει η διαφθορά, της οποίας την έκταση δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σούρλας, ο οποίος αποκάλυψε διάλογό του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, καθώς όταν του είπε «πρόεδρε τι να πάω να κάνω εγώ μόνος μου με τα κυκλώματα;», «μου απάντησε: τσακίστε τους... -και γι' αυτό ανέλαβα».
Έκανε λόγο, επίσης, για μια ζοφερή εικόνα η οποία επικρατεί και αναφερόμενος στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση που δέχτηκε στο γραφείο του, έστειλε ένα μήνυμα: «Εγώ δεν καταλαβαίνω από γκαζάκια και απειλές στο πολιτικό γραφείο. Θα σταθώ όρθιος και θα παλέψω για το καλό της χώρας εναντίον της διαφθοράς...». Τέλος, ο κ. Σούρλας προανήγγειλε τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς, καθώς και ενός κώδικα για τους αυτοδιοικητικούς. Σημείωσε ότι έχει διευρυνθεί ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα και με την ολοκλήρωση του διαλόγου θα κατατεθεί για διαβούλευση ο κώδικας. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπη Γερακούδη υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ώστε να προσαρμοστούν σε όρους αγοράς όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα. «Με τον τρόπο αυτόν περιορίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς», είπε και τόνισε ότι χρειάζεται μηδενική ανοχή στους επίορκους υπαλλήλους.
Οι δήμαρχοι που πήραν τον λόγο σημείωσαν με έμφαση πως η αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει συνολικά 11 ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλα τα επίπεδα. Ζήτησαν ένα περισσότερο λειτουργικό, αντιγραφειοκρατικό πλαίσιο, το οποίο σε καμία περίπτωση να μην μειώνει τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παράγει αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών. «Δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ουσία για τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, σημειώνοντας ότι η κοινωνική κριτική που δέχεται ο αιρετός είναι καθοριστικό στοιχείο που διαμορφώνει τις εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης καταλόγισε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, «το οποίο αρνείται να αλλάξει και να δει κατάματα το πρόβλημα» και κάλεσε τους δημάρχους να αλλάξουν και οι ίδιοι, αφού «μέχρι σήμερα οι δήμοι και οι νομαρχίες ήταν κακέκτυπο του κράτους και της διαφθοράς που το χαρακτήριζε».
Ο κ. Μπακογιάννης προέβλεψε ότι «οδηγούμαστε μαθηματικά στον εξευτελισμό μας και ευνοούμε τους καρχαρίες με τα παπιγιόν», χαρακτήρισε την πάταξη της διαφθοράς «μνημονιακή υποχρέωση την οποία δεν προχωρήσαμε τόσο όσο άλλα πράγματα», υπεραμύνθηκε της ανάγκης του αναλογικού ελέγχου σε όλους όσοι άσκησαν εξουσία και ζήτησε ελέγχους σε βάθος 7-8 ετών και κατοχύρωση της λογοδοσίας και της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.
«Η κοινωνία μάς έχει ξεπεράσει, εμείς τρέχουμε πίσω της», σημείωσε ο δήμαρχος Καρπενησίου τονίζοντας πως «έφτασε η ώρα τα λόγια να γίνουν έργα και οι αλλαγές να μη μείνουν λόγια», για να συμπληρώσει, κλείνοντας, ότι «τώρα πλέον είναι η ώρα των αλλαγών».