Βαλαβάνη για τα 28 δημόσια κτίρια: Κυριολεκτικά ξεπούλημα!
Σχετικά με την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση 28 ακινήτων του Δημοσίου η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την κατακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση με την μέθοδο του sale-and-lease-back, 28 ακινήτων του Δημοσίου -ανάμεσα τoυς 5 Υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτιρίων ΔΟY και 5 αστυνομικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης - χωρισμένων σε δύο ομάδες, στις κτηματικές εταιρείες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ αντιστοίχως, αντί συνολικού τιμήματος 261,31 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για κυριολεκτικό ξεπούλημα, το οποίο θα επιβαρύνει τριπλά τον Έλληνα φορολογούμενο, για τους παρακάτω λόγους: Πρώτον, μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωνε νοίκι για τα κτίρια αυτά. Σήμερα θα εισπράξει 261,31 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν εντός 10 ημερών στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας έναντι ενός μη βιώσιμου χρέους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δεσμεύεται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκ. ευρώ συνολικά: Μια απόδοση ενοικίου, και μάλιστα εγγυημένη, πολύ πάνω από τις σημερινές τρέχουσες αξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, το ετήσιο κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτιρίων όσο και με την τακτική συντήρηση τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη «βαριά συντήρηση». Δεύτερον, με το πέρας των 20 χρόνων το Δημόσιο αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς, δηλαδή δικαίωμα να εξαγοράσει όποια κτίρια το ενδιαφέρουν, αλλά στην τότε αγοραία τιμή τους, αλλιώς οι σημερινοί αγοραστές μπορούν πλέον να τα διαθέσουν όπως θέλουν. Με άλλα λόγια, αν το τίμημα της σημερινής πώλησης πάει υπέρ των δανειστών, ετοιμάζεται και δεύτερη καταβολή υπεραξίας από μεριάς του ελληνικού λαού, αυτή τη φορά υπέρ των σημερινών αγοραστών.
Τρίτον, υπενθυμίζουμε ότι και οι δυο κτηματικές εταιρείες είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένων με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, κατά 90% στην περίπτωση της Εθνικής (Πανγαία) και κατά 100% στην περίπτωση της Eurobank (Eurobank Properties). Στην πραγματικότητα, τα 28 ακίνητα προστίθενται στην «προικοδότηση» των δύο κτηματικών εταιρειών για την πώληση τους, καθώς έχει κλείσει η πώληση της Πανγαίας σε ισραηλινών συμφερόντων fund με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank μαζί με τις θυγατρικές της προσφέρεται ήδη για άμεση ιδιωτικοποίηση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Το γεγονός ότι επίσημος «Εκπρόσωπος των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων» του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία «πώλησης» ήταν η Eurobank Equities Investment Firm AE, είναι το μικρότερο «σκάνδαλο» σ' αυτή τη σκανδαλώδη, επί της ουσίας, σύμβαση.
Είναι φανερό ότι η διακοπή της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου υπέρ των ζωτικών αναγκών του λαού και της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σε θέση να εγγυηθεί και να παλέψει γι' αυτήν».
Διαβάστε επίσης:
Eurobank Properties: Απέκτησε 14 ακίνητα του Δημοσίου