Η υπόθεση Παπακωνσταντίνου απασχολεί τους δικαστικούς
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε κριτική στην αντίστοιχη προσπάθεια του 2008, την οποία χαρακτήρισε άτολμη "λόγω ιδεοληψιών και λόγω του ότι δεν μπορούσαν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν και εσωτερικά τα κόμματα να ομονοήσουν". Μάλιστα, ανέφερε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μια επιτροπή "σοφών" για το ίδιο θέμα, καθώς "τα χρόνια περνούν και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα".
Το ενδιαφέρον στοιχείο πάντως της εκδήλωσης εστιάστηκε στο κατά πόσο η Βουλή μίας ημέρας που σχηματίστηκε στις 6 Μαΐου του 2012 για να ξαναδιαλυθεί έπειτα από μία ώρα, αποτελεί κανονική κοινοβουλευτική περίοδο. Θετικός προς ένα τέτοιο επιχείρημα ήταν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος. Με την άποψη του πάντως διαφώνησαν αρκετοί δικαστικοί που διατύπωσαν δημόσια τις ενστάσεις τους. Το ζήτημα πάντως θα ήταν φιλολογικού ενδιαφέροντος, αν δεν είχε μεγάλη σημασία στο θέμα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου και τη Λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι από την τέλεση του αδικήματος χωρίς να ασκηθεί δίωξη, τότε αυτό παραγράφεται χωρίς καμία δυνατότητα απόδοσης ευθυνών.
Αν μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη, πως αυτές τις μέρες το ζήτημα απασχολεί το Πενταμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, τα συμπεράσματα από την εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δεν αποκλείεται να γίνει επίκληση τους από τους εναγόμενους. Ένας εκ των παριστάμενων Αρεοπαγιτών πάντως, διαφώνησε με τη συζήτηση, καθώς όπως σημείωσε δεν είναι δυνατόν να γίνεται δημόσια αυτή η κουβέντα, τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της.