Παναγιώτης Μελάς: Οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους ασθενείς
Ο κ. Μελάς, μιλώντας στο newsbomb.gr, τόνισε ότι αντί να προστατεύεται η υγεία του λαού σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, οδηγούνται σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση οι ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα να σιτίσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ασθενής θα αναγκάζεται να πληρώνει το 100% της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, δηλαδή «θα είναι σαν να τιμωρείται», σημειώνει ο κ. Μελάς, αν κάποιος δεν θέλει την αναγκαστική λύση του φθηνότερου γενόσημου, αλλά επιλέξει να συνεχίσει την αγωγή που ακολουθούσε.
«Είναι αυτό κοινωνική ευαισθησία;», ρωτά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο κ. Μελάς συμφωνεί με την άποψη ιατρικών ενώσεων, ότι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτών που έχουν να πληρώσουν για τη φαρμακευτική τους αγωγή, και αυτών που θα αναγκαστούν να πάρουν το φθηνό γενόσημο, γεμάτοι όμως ερωτηματικά «αν θα τους κάνει καλό».
Καθότι γιατρός και ο ίδιος, ο κ. Μελάς υποστηρίζει ότι υπεύθυνος για τη χορήγηση φαρμακευτικού σκευάσματος είναι ο θεράπων γιατρός, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τον ασθενή του. Για το λόγο αυτό είναι αντίθετος με τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, καθώς πιθανές παρενέργειες μπορεί να κρύβονται και στα έκδοχα που περιέχει ένα γενόσημο.
Όσο για την προβεβλημένη από την κυβέρνηση ανάγκη μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Μελάς τονίζει ότι άλλο είναι η σπατάλη δημοσίου χρήματος, που πρέπει να ελαττωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, και άλλο η μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης χωρίς να συνυπολογίζεται πόσα χρήματα έχουν ήδη βάλει οι ασθενείς από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής εξαθλίωσης.
«Η απόφαση αυτή, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην υγεία των πολιτών, με επιπτώσεις, ίσως ακόμα και για τη ζωή τους», προειδοποιεί και προσθέτει πως «είναι βέβαιο, ότι οι επιπλοκές, λόγω της θεραπείας με γενόσημα φάρμακα, θα οδηγήσουν σε αύξηση της παθογένειας και της ανάγκης νοσηλείας των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί το κόστος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που η κυβέρνηση τόσο παθιασμένα επαγγέλλεται ότι αγωνίζεται να μειώσει!»
Σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν (μόνο στην περιφέρεια Αττικής είναι περίπου 157), ο κ. Μελάς απευθύνει αγωνιώδη έκκληση: «Δεν προσέχουμε την υγεία του λαού! Ποιος πιστεύει ότι αυτή είναι μια λογική πολιτική για την υγεία των πολιτών;»
Διαβάστε επίσης: