ΣΥΡΙΖΑ: Πράξη πολιτικής αλληλεγγύης η υποψηφιότητα Τσίπρα
Σε εκτενές σημείωμά του για το θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα, είναι ταυτόχρονα και μια πράξη πολιτικής αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής Αριστεράς προς τον ελληνικό λαό και συνιστά μια επιλογή της προοδευτικής Ευρώπης για την πραγματική Ευρώπη, για την Ευρώπη των αξιών του Διαφωτισμού και των αρχών της Δημοκρατίας.
Η υποψηφιότητα είναι μια επιλογή υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας και προοπτικής, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο ότι αποτελεί πολιτική και ηθική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, κυρίως, ότι αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στον ευρωπαϊκό Νότο από τον Βορρά και στέλνει το μήνυμα για την ανατροπή τους.
«Στις ευρωεκλογές που έρχονται, η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας που διαλύει τις οικονομίες του Νότου και απειλεί τη συνοχή της ευρωζώνης», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει ότι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενδυνάμωση της Αριστεράς και η αποφασιστική «αριστερή στροφή» αποτελεί το μοναδικό και ισχυρό αντίβαρο στην δεξιά διολίσθηση της Ευρώπης, με δεδομένη την ήττα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και τη συνολική υποχώρηση των σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων.
Υπό το πρίσμα αυτό, «το μήνυμα που η Ευρωπαϊκή Αριστερά φιλοδοξεί να στείλει με την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί. Ότι η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την επανίδρυση της Ευρώπης και την ανάδειξη της πραγματικής δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ενότητα των λαών και των εργαζομένων της Ευρώπης και να εμποδίσει, έτσι, την ανάδυση εθνικιστικών, σωβινιστικών και ακροδεξιών προσεγγίσεων».
Απαντώντας στις αντιδράσεις της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι παιδαριώδεις και καταγέλαστοι ισχυρισμοί, που, προσπαθούν να εξάγουν στην Ευρώπη, την απαξιωμένη και στην Ελλάδα "θεωρία των δύο άκρων", προσβάλλουν την κοινή λογική και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Γιατί κατασυκοφαντούν πλέον, όχι μόνον τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προσωπικότητες γνωστές στον ελληνικό λαό, αξιόπιστες και εδραιωμένες στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όπως ο Όσκαρ Λαφονταίν και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Δεν τους πιστεύει, πλέον, ούτε ο πιο πιστός ψηφοφόρος τους».
Ο γραμματέας της ΝΔ και η εκπρόσωπος του κόμματος, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με έκδηλο τον πανικό τους και λειτουργώντας καθ' υπόδειξη του πολιτικά χρεοκοπημένου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισαν «εξτρεμιστικά» και «περιθωριακά» τα κόμματα που συγκροτούν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ας δούμε, όμως, προσθέτει το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο «περιθωριακά» είναι τα κόμματα της Αριστεράς στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας κάποια πρόσφατα παραδείγματα δημοσκοπήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες:
- Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβρη, το Die Linke αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με ποσοστό 8,6%. Μετεκλογικά καταγράφει ανοδική τάση. Συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου και είναι πλέον ο αναγκαίος και αναντικατάστατος πολιτικός εταίρος σε μια οποιαδήποτε μελλοντική, εναλλακτική κυβερνητική λύση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
- Στην Τσεχία, το ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας, το οποίο είναι παρατηρητής στο ΚΕΑ, σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφει ποσοστό της τάξης του 18% και έρχεται δεύτερο κόμμα.
- Στην Ισπανία, σε δημοσκόπηση της Invymark με το Λαϊκό Κόμμα στο 27,2% και τους Σοσιαλιστές στο 23,4%, τα ποσοστά της Ενωμένης Αριστεράς φθάνουν στο 14,8%.
- Στην Πορτογαλία σε δημοσκόπηση της Eurosondagem το Μπλόκο της Αριστεράς (BE) συγκεντρώνει 5,9%.