Δρίτσας: Εργαζόμαστε για να καταθέσουμε πρόταση για εξεταστική
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Δημοσιογράφος: Θα την καταθέσετε την επόμενη εβδομάδα τελικώς την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή;
Θ. Δρίτσας: «Εργαζόμαστε. Απαιτείται η ταξινόμηση, ιεράρχηση και η διατύπωση των ερωτημάτων που πρέπει να διερευνηθούν, των ανοιχτών ζητημάτων για τα οποία μια εξεταστική επιτροπή πρέπει να εργαστεί για να διερευνήσει αναπάντητα ερωτήματα».
Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα αναπάντητα ερωτήματα όπως τα θέτετε εσείς και θα περιλαμβάνονται στην πρόταση; Ποια ζητήματα λοιπόν πρέπει να διερευνήσει μια Επιτροπή της Βουλής γύρω από αυτό το θέμα;
Θ.Δρίτσας: «Κοιτάξτε να δείτε. Να πω καταρχήν αναφορικά με τον στόχο. Ο στόχος της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διερεύνηση όλων αυτών των ζητημάτων που έχουν οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε πλήρες, σε ένα νέο πλήρες αδιέξοδο. Είναι τραγικό γιατί συμβαίνει για μια ακόμη φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά. Από τις αρχές του 2000 αυτή η ιστορία ταλανίζει και το Πολεμικό Ναυτικό και τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό....».
Δημοσιογράφος: Από το 2005...
Θ.Δρίτσας:«...Και την ελληνική κοινωνία. Ανακυκλώθηκε μετά το 2010 με υποσχέσεις ότι ξεμπερδεύουμε, αλλά που οδήγησαν σε νέα αναπαραγωγή αδιεξόδων....».
Δημοσιογράφος: Αν αντιλαμβάνομαι καλά η Επιτροπή θα εξετάσει γιατί φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο;
Θ.Δρίτσας: «Η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τις αιτίες του αδιεξόδου, έτσι ώστε όχι μόνο να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες – αναγκαία παράμετρος αυτή – αλλά μέσα από αυτό κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δοθεί η δυνατότητα ώστε να υπάρξουν λύσεις, ώστε και τα Ναυπηγεία να ξαναλειτουργήσουν και οι θέσεις εργασίας να διαφυλαχθούν και τα υποβρύχια επιτέλους να τα αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».
Δημοσιογράφος: Ξέρετε όταν ακούει ο ελληνικός λαός μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής επειδή έχουνε γίνει και πάρα πολλές εξεταστικές επιτροπές όπως πολύ καλά γνωρίζετε κ. Δρίτσα αυτομάτως του έρχεται στο μυαλό ότι κάτι το αξιόποινο έχει διαπραχθεί. Τώρα με τον τρόπο που βάζετε εσείς το ζήτημα δεν βλέπω κάτι τέτοιο να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Θ.Δρίτσας: «Δείτε... Η ζημία του ελληνικού δημοσίου είναι προφανής και απ' αυτήν την έννοια ενδεχομένως να υπάρχουν και αξιόποινες πράξεις, παραλείψεις και άλλες ενέργειες που πρέπει να ελεγχθούν. Αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί, το ένα πηγαίνει μαζί με το άλλο. Αλλά η εξεταστική επιτροπή καταρχήν δεν απευθύνεται σε πρόσωπα και η αναφορά στον κ. Βενιζέλο ή στον κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι απαγγελία κατηγορίας, είναι οι υπεύθυνοι Υπουργοί που οργάνωσαν αυτήν την σύμβαση του 2010, η οποία για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ευνοϊκή για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και δυσμενέστατη, τραγικά δυσμενέστατη, καταστροφική για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Αντίθετα θα έλεγα μάλιστα ότι είναι τόσο προφανή ώστε οι ίδιοι, τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις και οργάνωσαν και τις συμβάσεις και στην συνέχεια την υλοποίησή τους θα έπρεπε οι ίδιοι να είχαν ζητήσει τέτοιου είδους έρευνα....».
Δημοσιογράφος: Είναι πολύ σαφές αυτό που λέτε και νομίζω θέτετε και το πλαίσιο της πρότασης που θα καταθέσετε τις επόμενες μέρες...
Θ.Δρίτσας: «Αν μιλάμε για μια ευνομούμενη δημοκρατία και ένα πολιτικό σύστημα που απολογείται στην ελληνική κοινωνία, είναι αυτονόητο ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει».
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ για υποβρύχια:Ας έλθει ο Τσίπρας στη Βουλή να πάρει την απάντηση