Συναγερμός στο Μαξίμου ενόψει τρόικας
Πυρετώδεις διεργασίες πραγματοποιούνται σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Νίκης, λίγες μόλις ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.
Οι επικεφαλής των δανειστών φτάνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ελλάδα με... άγριες διαθέσεις και η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει τη διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει.
Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάει σε μια μακρά, επίμονη και υψηλού κινδύνου διαπραγμάτευση, διαμηνύοντας προς τους τροϊκανούς ότι "η Ελλάδα δεν εκβιάζει δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται".
Ο κ. Σαμαράς είναι σε ανοικτή γραμμή και σε κοινή πορεία, παρά την διαφορετική οπτική για την διαπραγμάτευση, με τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει τις επαφές του με ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε..
Οι επαφές αυτές που θα γίνουν ενόψει και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, εντάσσονται και στο πλαίσιο της εκστρατείας του κ. Σαμαρά για ενίσχυση των ελληνικών θέσεων, όπου κεντρική γραμμή είναι η ανάγκη τήρησης από τους πιστωτές των συμπεφωνημένων και συγκεκριμένα η υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012.
Όμως στο εσωτερικό η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση όχι μόνο σε νέα μέτρα, αλλά και στα… παλιά, καθώς ο ενιαίος φόρος ακινήτων φέρνει ενδονεοδημοκρατικές τρικυμίες και η μείωση των εφάπαξ που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετες αναταράξεις.
«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό
Χάσμα υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι είναι το πολύ 500 εκατ. ευρώ. Η τρόικα όμως φαίνεται πως επιμένει ότι θα χρειαστούν 2 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο λοιπόν επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να ακολουθήσουν την πεπατημένη λογική τήρησης των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Και τούτο, διότι εάν αυτό συμβεί θα διαταραχθούν οι πολιτικές ισορροπίες, καθώς αρκετοί από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει ανοιχτά την άρνησή τους για την ψήφιση νέων οριζόντιων μέτρων.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα εμφανίζεται εκνευρισμένη με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, όπως τα χαρακτηρίζει, καθώς ποτέ δεν ζήτησε κάτι πρόσθετο, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως μετράται από την ελληνική πλευρά, οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε τρία μέτωπα, χωρίς να περιλαμβάνονται μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.
Αυτές αφορούν τα εξής:
Ασφαλιστικό: Μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, 100 εκατομμύρια θα βρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, 80 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, 150 εκατ. από τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών και επιπλέον 150 εκατ. από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Ενιαίο μισθολόγιο: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπίστωσε ότι το ενιαίο μισθολόγιο όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά υπάρχουν και φορείς οι οποίοι όχι απλώς δεν έκοψαν μισθούς, αλλά έκαναν και αυξήσεις. Αν καταφέρει ο κ. Σταϊκούρας να κόψει τις σπατάλες του Δημοσίου και να οριστικοποιήσει το ενιαίο μισθολόγιο, θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
ΔΕΚΟ: Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και στις ΔΕΚΟ, όπου επίσης το ενιαίο μισθολόγιο έχει μείνει στα χαρτιά και τα «ρετιρέ» εξακολουθούν να βασιλεύουν.
Διαβάστε επίσης:
Αντίστροφη μέτρηση για την έλευση της τρόικας
Στη Βουλή τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό
Ασφαλιστικό: Έρχονται επώδυνες αλλαγές στις συντάξεις
Ποιοι προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη
Ψαλίδι στις συντάξεις για δικαιούχους 62 ετών και κάτω!
Έρχονται μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ το 2014