Στη βουλή το επίμαχο άρθρο-«δώρο» στους καναλάρχες
Με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 18 αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, που περιλαμβανόταν σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, κρίνεται απόψε αν θα δοθεί ή όχι «άφεση αμαρτιών» στο 23χρονο αμαρτωλό παρελθόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, όπως και η παραχώρηση των εθνικών συχνοτήτων για τα επόμενα 15 χρόνια.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, όλα τα κανάλια που εξέπεμπαν την 31η Αυγούστου έχουν δικαίωμα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, υπογράφοντας συμβάσεις με τις εταιρείες που θα νοικιάσουν τις ψηφιακές συχνότητες, με βάση και τις «μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για την απόδοση ψηφιακού μερίσματος». Μοναδική υποχρέωση ελέγχου από το ΕΣΡ είναι η «πληρότητα» του προγράμματός τους.
Έτσι οι καναλάρχες-«νταβατζήδες», όπως χαρακτηρίστηκαν κατά το παρελθόν από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χωρίς θεσμικό πρόβλημα και τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες μέσω της κοινής τους εταιρείας, της Digea. Ως μέτοχοι της Digea δεν θα ελεγχθούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών τους σταθμών στην περίοδο της αναλογικής λειτουργίας τους.
Το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς άδειες και στην ψηφιακή τηλεόραση που προτείνει το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ακυρώνει το νόμο 3592/2007 της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ο οποίος προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης και καταβολής «ενοικίου» και για τις ψηφιακές συχνότητες.
Αντιδράσεις για το άρθρο-«δώρο» στους καναλάρχες υπάρχουν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης είχε παρουσιάσει σχέδιο για τα ιδιωτικά ΜΜΕ, που η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί από τους καναλάρχες το είχε αποσύρει άρον άρον.
Επιπλέον η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενη την απόφαση 3578/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ, επισημαίνει πως το προβλεπόμενο, εκ νέου καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αντίκειται στο Σύνταγμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία, τόνισε μέσω του εκπροσώπου του Π. Σκουρλέτη, ότι «στάση της κυβέρνησης θα είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε για το πώς τελικά αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των νόμων και αν αυτοί ισχύουν για όλους». Ο κ. Σκουρλέτης προσέθεσε ότι με το άρθρο διατηρείται «το καθεστώς της απόλυτης παρανομίας που επικρατεί επί σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο, με την παραχώρηση, χωρίς καμιά προϋπόθεση και με το πρόσχημα της προσωρινότητας, των νέων αδειών, όσων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών λειτουργούσαν μέχρι την 31 Αύγουστου του 2013. Πρόκειται για άλλη μια παραχώρηση στη διαπλοκή που αποτέλεσε εξάλλου και τον μοναδικό 'σύμμαχο' των μνημονιακών κυβερνήσεων στο έργο της κοινωνικής ισοπέδωσης που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια».
Η αρχική στάση της ΔΗΜΑΡ –που προκάλεσε έκπληξη- ήταν ότι θα ψηφίσει τη διάταξη, όπως είχε δηλώσει ο βουλευτής της Βασίλης Οικονόμου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρνος είχε επειμείνει στο να απαλειφθεί η αναφορά στο άρθρο περί νόμιμης λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών, γιατί δεν αναγνωρίζεται έτσι ότι εκπέμπουν παράνομα. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι είναι κάθετα αντίθετο με τη διάταξη που διαιωνίζει ένα παράνομο καθεστώς στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρίζει τις συχνότητες στους ιδιοκτήτες καναλιών.
Μετά και το λουκέτο στην ΕΡΤ, τον μοναδικό εν δυνάμει ανταγωνιστή της Digea των καναλαρχών, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ένα 23χρονο καθεστώς παρανομίας στις τηλεοπτικές άδειες, την ώρα που οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί φορολογούνται με έναν ελάχιστο συντελεστή, για την είσπραξη μάλιστα του οποίου δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, ενώ ακόμα και ο ειδικός φόρος τηλεόρασης (20% επί των διαφημιστικών κερδών), ο οποίος επιβλήθηκε από την τρόικα στο πρώτο μνημόνιο, αναβάλλεται κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Τριγμοί στο Μαξίμου για το «δώρο» της ψηφιακής TV στους καναλάρχες
«Νταβατζήδες» και της ψηφιακής εποχής
Εξπρές διαγωνισμός, υπέρ των -χωρίς άδεια- καναλαρχών;
Τρέμουν τους οικονομικούς εισαγγελείς οι καναλάρχες
«Παγώνουν» τα χαράτσια στα κανάλια γιατί προσφέρουν ... κοινωνικό έργο!