Γ. Μαρίνος: Το ΚΚΕ να κατακτήσει ενιαία επαναστατική στρατηγική
Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται σε όλη την υδρόγειο και το Κομμουνιστικό Κίνημα έχει υποχρέωση να καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για τη δική του αυτοτελή ιδεολογική, πολιτική και μαζική πάλη, να κατακτήσει ενιαία επαναστατική στρατηγική» υπογράμμισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, στη 15η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συνέρχεται στην Λισαβόνα.
Ο κ. Μαρίνος έθεσε προς συζήτηση τέσσερα μείζονα ζητήματα με πρώτο από αυτά το πρόβλημα της κρίσης, όπου εξέφρασε την αντίθεσή του στις προσεγγίσεις που μιλούν για «κρίση του νεοφιλελευθερισμού» και για «χρηματοπιστωτική κρίση», λέγοντας πως αυτές περιορίζονται στην ενοχοποίηση μιας μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού, ενώ το πρόβλημα είναι βαθύτερο και «αφορά τους νόμους και τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος».
Ο κ. Μαρίνος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν συμπεριλαμβάνονται στη στρατηγική της ΕΕ και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με στόχο την ενίσχυσή τους έναντι των ανταγωνιστών τους και υπογράμμισε ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν εφαρμόζονται μόνο σε κράτη που έχουν υπογράψει μνημόνιο.
Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί δύο μπλοκ οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, το ένα με πυρήνα την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από κοινού με την ΕΕ, και το οποίο είναι υπέρ της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, και το άλλο με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μονοπωλίων.
«Κάθε μορφή αστικής διαχείρισης υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων μέσα από την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, τη χειροτέρευση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων» είπε.
Ανέφερε ότι επιχειρείται αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στοιχείο της αποτελεί και η «εγκληματική, φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού» και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «η απομόνωσή της είναι υπόθεση της οργανωμένης πάλης της εργατικής τάξης μέσω του αγώνα που έχει ως στόχο την κατάργηση των αιτιών που γεννάνε το φασισμό, την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τη σύγκρουση με την Ε.Ε που έχει επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό και προβάλλει την ανιστόρητη ταύτιση φασισμού -κομμουνισμού».
Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο στάθηκε ο κ. Μαρίνος αφορά τον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο», με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να τονίζει πως το κόμμα μάχεται κατά της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτόν και έχει «ξεκαθαρίσει ότι σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΚΚΕ πρέπει να είναι έτοιμο να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης, ώστε αυτή να συνδεθεί με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης, τόσο της εγχώριας όσο και της ξένης ως εισβολέα».
Ως τρίτο μείζον ζήτημα ο κ. Μαρίνος ανέφερε τη στάση των κομμουνιστών και των λαών απέναντι στις «ιμπεριαλιστικές» ενώσεις και υπογράμμισε ότι η ΕΕ «δεν είναι επικίνδυνη μόνο για την πορεία της "ενοποίησης" (ολοκλήρωσης) αλλά από το γεγονός ότι είναι διακρατική, ιμπεριαλιστική ένωση των μονοπωλίων».
Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας για το τέταρτο μείζον ζήτημα, το ότι -όπως είπε- «η εποχή μας, ανεξάρτητα από την αντεπαναστατική ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό», σημείωσε ότι τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να ανταποκριθούν στην πάλη για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Τόνισε, δε, ότι μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού-κομμουνισμού δεν υπάρχει ενδιάμεσο κοινωνικοοικονομικό σύστημα και ενδιάμεση πολιτική εξουσία.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μαρίνος είπε ότι «το ταξικό και συνεπώς το σύγχρονο περιεχόμενο της ιδεολογικοπολιτικής και μαζικής πάλης στις μέρες μας καθορίζεται από τη ρήξη, τη σύγκρουση με τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Καθορίζεται από την οργάνωση της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς, τη συγκρότηση της συμμαχίας της με τα λαϊκά στρώματα, την ολόπλευρη προετοιμασία για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική- κομμουνιστική κοινωνία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
Ο κ. Μαρίνος ανέπτυξε στην ομιλία του βασικά σημεία του Προγράμματος, που ψήφισε ομόφωνα το ΚΚΕ στο 19ο Συνέδριό του, ενώ σε ό,τι αφορά το κομμουνιστικό κίνημα, ανέφερε: «Στις συνθήκες της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, το κόμμα μας στηρίζει την ιδέα της δημιουργίας διακριτού Μαρξιστικού- Λενινιστικού πόλου και στηρίζει την προσπάθεια της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" στην οποία συμμετέχουν τα θεωρητικά περιοδικά 11 κομμουνιστικών κομμάτων».