«Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ, νεοφασιστών και κομμουνιστών»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά. Στο τέλος βγήκαν χαμένες και οι δύο πλευρές», αναφέρει το άρθρο.
«Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που μονίμως ηθικολογεί, συμμάχησε στην ψηφοφορία με τους νεοφασίστες και του κομμουνιστές, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Το πόσο μεγάλη είναι η αποδοχή τέτοιων συσχετισμών στους έλληνες ψηφοφόρους θα είμαστε σε θέση να το διαπιστώσουμε πιθανότατα το 2016, διότι μέχρι τότε δεν προβλέπονται πρόωρες εκλογές. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν έδειξαν να εντυπωσιάζονται από την πρόταση μομφής. Χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας Τα Νέα: “Τσίπρας: Έπαιξε και έχασε“.
Για την χώρα η νίκη Σαμαρά σημαίνει περιθώριο μερικών μηνών για να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές νέες ελαφρύνσεις του χρέους με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. «Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Αν όμως η Ελλάδα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος δεν μπορεί να γίνεται καν λόγος για πλεόνασμα.
Με μόλις τέσσερις ψήφους πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και ενδοκυβερνητικές έριδες οι προοπτικές για την κυβέρνηση δεν είναι ρόδινες. Και έτσι φημολογείται στην Αθήνα ότι ίσως επιχειρηθεί προσέγγιση με το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ή η επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνασπισμού. Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτές οι προσπάθειες ίσως αργά ή γρήγορα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές».
Αποτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθούν» οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει ο Όλι Ρεν«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθούν» οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει ο Όλι Ρεν
Αν και η κυβέρνηση Σαμαρά έχει διορθώσει αρκετές φορές προς τα κάτω τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εκτιμά ότι ακόμα και αυτοί «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθούν», παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Αρκετές ιδιωτικοποιήσεις που είχαν σχεδιαστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Μεταξύ τους η πώληση της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και τα λιμάνια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων ύδρευσης, αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου έλειπε η πολιτική βούληση. Επιπλέον υπήρχαν γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια. Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι συχνές αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τα τελευταία χρόνια. Η τρόικα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης με ξένη διοίκηση και έδρα το Λουξεμβούργο.
«Αυτό που έμεινε ήταν κυρίως τα χρέη»
Εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και χρέη απέμειναν από την Ολυμπιάδα της ΑθήναςΕγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και χρέη απέμειναν από την Ολυμπιάδα της Αθήνας
Το όχι των δημοτών του Μονάχου στη διεκδίκηση της χειμερινής Ολυμπιάδας το 2022, με το οποίο απέρριψαν στην ουσία έναν κατασκευαστικό οργασμό στην ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε την αφορμή για την εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger να στρέψει την προσοχή της στην Αθήνα και την τύχη που έχουν τα ολυμπιακά έργα 9 χρόνια μετά την Ολυμπιάδα: «Πολλές εγκαταστάσεις δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν από το 2004, όπως το ποδηλατοδρόμιο, οι πισίνες, το κωπηλατοδρόμιο και το στάδιο βόλεϊ. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι κλειστές και η πινακίδα στην πύλη γράφει “απαγορεύεται η είσοδος’.
Το μόνο που έμεινε από την Ολυμπιάδα είναι οι εγκαταστάσεις και τα χρέη. 13 δισ. ευρώ στοίχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα. Τρεις φορές περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Η οικονομική κρίση οφείλεται εν μέρει και στις υπέρογκες αυτές δαπάνες. Ήδη το 2004 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ήταν με 6,5% το υψηλότερο της ΕΕ. Προφανώς και για αυτό το λόγο η χώρα ήταν εντελώς απροετοίμαστη όταν 4 χρόνια αργότερα ξεσπούσε η οικονομική κρίση».