Στη Βουλή οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω του μοντέλου ενός μειοδότη
Το σοβαρό κίνδυνο να μείνουν καρκινοπαθείς χωρίς το αντιεμετικό σκεύασμα που συνοδεύει υποχρεωτικά τις χημειοθεραπείες στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω αδυναμίας της προμηθεύτριας εταιρείας να το παρέχει, ανέδειξε στην αρχή της εβδομάδας το newsbomb.gr. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Μεγάλες ελλείψεις σε ομεπραζόλη, επειδή η προμηθεύτρια εταιρεία αδυνατούσε να καλύψει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις ανάγκες για το εν λόγω σκεύασμα, σημειώθηκαν στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.
Η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ σημειώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων πραγματοποιούνται από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και με έναν μειοδότη – προμηθευτή. Με δεδομένο ότι παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων, η κ. Μάρκου ερωτά τον Υπουργό Υγείας, αν πρόκειται να υπάρξει γενικότερη ρύθμιση του ζητήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την ύπαρξη ενός και μόνο μειοδότη π.χ. με την καθιέρωση συστήματος επιλογής από περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές – μειοδότες, καθώς και αν έχουν αναζητηθεί ευθύνες για τις παρατηρούμενες ελλείψεις από τις μειοδότριες εταιρείες.
Τέλος, η κ Μάρκου ερωτά τον Υπουργό Υγείας, ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στο εν λόγω αντιεμετικό σκεύασμα που είναι απαραίτητο για την αγωγή των καρκινοπαθών.
Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Σοβαρότατες ελλείψεις φαρμάκων και δυσλειτουργίες του συστήματος προμηθειών
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων πραγματοποιούνται από την ΕΠΥ με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και με έναν μειοδότη – προμηθευτή.
Παρατηρούνται, όμως, και πάλι φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων, συγκεκριμένα για αντιεμετικό σκεύασμα που συνοδεύει υποχρεωτικά την αγωγή όλων των καρκινοπαθών, ανάλογα με εκείνα που παρατηρήθηκαν πέρσι σχετικά με την περίπτωση της ομεπραζόλης, γιατί ο μοναδικός μειοδότης-προμηθευτής δηλώνει αδυναμία να τα παρέχει σε εύλογο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία.
Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και για τη δημόσια υγεία, αφού τα νοσοκομεία αδυνατούν να χορηγήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία στους ασθενείς τους.
Η ορθολογική διαχείριση του φαινομένου αυτού βάσει των αναγκών των νοσοκομείων και των ασθενών απαιτεί την άμεση προμήθεια των φαρμάκων σε ενδεχόμενη έλλειψη, κάτι όμως που δεν είναι δυνατόν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Ενόψει και του γεγονότος ότι μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να υποβληθεί το νέο Πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών και Φαρμάκων για το 2014 στην ΕΠΥ και να υπογραφεί η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση, υπάρχει άμεσα ανάγκη να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης αλλά και την αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση της έλλειψης που παρατηρείται στο εν λόγω αντιεμετικό σκεύασμα που είναι απαραίτητο για την αγωγή των καρκινοπαθών;
2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε γενικότερη ρύθμιση του ζητήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την ύπαρξη ενός και μόνο μειοδότη π.χ. με την καθιέρωση συστήματος επιλογής από περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές – μειοδότες, ώστε να διασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα φάρμακα;
3. Έχουν αναζητηθεί ευθύνες για τις παρατηρούμενες ελλείψεις από τις μειοδότριες εταιρείες;
Διαβάστε επίσης:
Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα λόγω του μοντέλου ενός προμηθευτή