«Πόλεμος» στη Βουλή εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά για την φέτα
Τόσο βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης επέκριναν τους χειρισμούς της κυβέρνησης καλώντας την να μην επικυρώσει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας CETA, που υπεγράφησαν στις 18 Οκτωβρίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, καθώς όπως υποστήριξαν εκχωρούνται ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ. Ο κ. Τσαυτάρης που ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ελληνικής φέτας, μίλησε για «παρεξήγηση», διευκρινίζοντας πως ότι περιλαμβάνεται στη συμφωνία δεν έχει να κάνει με την εισαγωγή προϊόντων από τον Καναδά στην Ευρώπη, αλλά αφορά την εσωτερική του αγορά.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για συνεχείς και εντατικές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Όπως είπε μάλιστα, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αναβλήθηκε η υπογραφή μιας πρώιμης συμφωνίας που ήταν έτοιμη να υπογραφεί στη Μόσχα μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Καναδά.
«Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε. Σε μια διαπραγμάτευση όλοι κάτι θα δεχτούν και κάτι θα απορρίψουν. Δεν πιστεύω ότι θα τινάξουν στον αέρα μια συμφωνία που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε:
«Όσοι από δω και πέρα θα παράξουν φέτα τους απαγορεύεται να τη βαφτίσουν ελληνική ή να έχουν οτιδήποτε που θα παραπλανεί τον καταναλωτή ότι είναι ελληνικό προϊόν. Είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται η χώρα προέλευσης του τυριού. Σε αυτούς που ήδη παράγουν, δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα να αναγράφεται η λέξη φέτα. Επιβάλλεται όμως, να αναφέρεται ότι είναι καναδικής προέλευσης και να μην αναγράφονται παραπλανητικά σύμβολα ότι είναι ελληνικό προϊόν».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη διαπραγμάτευση, να ανοίξει η συζήτηση και για άλλα προϊόντα ΠΟΠ, όπως για τις ελιές Καλαμών, σημείωσε: «Θα μπορούσε να επιμείνουμε να διορθωθεί η συμφωνία, όπως στο να ζητήσουμε μια μεταβατική περίοδο 1-2 ετών μέχρι να καταναλωθούν τα προϊόντα που έχουν παραχθεί. Μπορεί και το Συμβούλιο Εξωτερικού Εμπορίου να το παλέψει και το Συμβούλιο Κομισάριων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είναι υποχρεωτικό για κάθε χώρα να το εφαρμόζει σε όλες τις πολιτείες της. Θα έχει δυσκολία να περάσει η σύμβαση αν δεν αφαιρεθούν τα εμβληματικά σύμβολα».
Η αναφορά του κ. Τσαυτάρη ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος είναι αρμόδιος στο να παρακολουθεί τις εξαγωγές εμπορίου, πυροδότησε το κλίμα, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ζητούν την άμεση ενημέρωση τους. «Κάναμε προσπάθεια να ενημερώσουμε με πολύ εξειδικευμένες τεχνικές πληροφορίες τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, γιατί αυτός παρακολουθεί το εξωτερικό εμπόριο στο Συμβούλιο Εξωτερικού Εμπορίου. Επομένως, εμείς δεν πάμε σε εκείνο το συμβούλιο. Εμείς πάμε στο Γεωργίας. Παρόλα αυτά ενημερώσαμε τον κ. Μηταράκη ποιες είναι οι θέσεις μας, πότε έγινε, πώς έγινε η φέτα και ούτω καθεξής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.
«Δεν μπορεί όταν εκχωρούμε το όνομα και τα εθνικά σύμβολα της ελληνικής φέτας, όταν θίγονται 48 νομοί της χώρας, όταν τελειώνουμε 480.000 Έλληνες παραγωγούς, εμείς αυτή τη συμφωνία να την παρουσιάζουμε ως επιτυχία. Πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και ανέφερε:
«Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι η ζημιά θα είναι μετά το 2015. Πρέπει να ζητήσουμε από τον κ. Μηταράκη να μας ενημερώσει για το ποια είναι η θέση της χώρας μας και να καταθέσει τις λίστες με τα προϊόντα τα οποία ο Καναδάς θέλει να εξάγει στην Ευρώπη. Δεν δόθηκε ούτε η λίστα ούτε τα τελικά κείμενα στη δημοσιότητα και αυτό είναι ύποπτο. Ο κ. Μηταράκης δεν γνωρίζει ότι είναι πράξη θανάτου αν το όνομα της ελληνικής φέτας και της ελιάς Καλαμών είναι μέσα στη συμφωνία; Έχουν ευθύνες αυτοί που προσπάθησαν να παραπλανήσουν. Περιμένουμε και από εσάς και από τον πρωθυπουργό να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων και να μην δεχθεί αυτή τη συμφωνία ούτε για τους πριν ούτε για τους μετά παραγωγούς».
Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ακόμα ότι «το θέμα της ελιάς Καλαμών δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά είναι μια μεθοδευμένη στρατηγική». Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα τη μάχη της διαπραγμάτευσης αν δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν δημιουργήσει συμμαχίες μέσα στην ΕΕ, επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραίτης. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους βουλευτές να μην δραματοποιούν την κατάσταση καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα εξάγει μόλις το 10% της ελληνικής φέτας που παράγει, εκφράζοντας την ευχή να καταφέρει να διπλασιάσει το ποσοστό. «Μόλις πιστοποιήθηκε η ΠΟΠ φέτα, απελευθερώθηκε μια αγορά που έχουμε κάθε δυνατότητα να καλύψουμε μέσα στην ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, ο οποίος υποστήριξε ότι «ανοίγει η πόρτα για να υιοθετήσουν και άλλες χώρες την ονομασία φέτα. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση που αποδέχτηκε να ξεκινήσει η συζήτηση με τον Καναδά και να βάλει το θέμα της ελληνικής φέτας στη διαπραγμάτευση. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ. Μηταράκης δεν σας άκουσε ή δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Πρέπει η κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην τελική συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Πετράκος. «Αν τα παραχωρήσουμε όλα στο τέλος θα μας κάνουν και εισαγωγή φέτας από το Καναδά. Νισάφι πια. Πρέπει να διεκδικήσουμε, έστω και δικαστικά, να κατοχυρώσουμε τα εθνικά προϊόντα μας» σχολίασε από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής.
«Δεν θα πρέπει σε κανέναν να επιτρέψουμε να χρησιμοποιεί εθνόσημα των εθνικών μας προϊόντων θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας μας και των 400.000 κτηνοτρόφων» τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης, υπογράμμισε ότι η συμφωνία «θα έχει τεράστιες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες» και πρόσθεσε ότι «με ευθύνη της ΕΕ τα δύο ελληνικά προϊόντα όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά και υπονομεύονται». Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος, τόνισε την ανάγκη να αναζητηθούν συμμαχίες της χώρας μας μέσα στην ΕΕ για «να το παλέψουμε όπως πρέπει». Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πάρις Μουτσινάς, υποστήριξε ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέχει παντελώς από ένα σχέδιο» και συμπλήρωσε ότι «όφειλε η κυβέρνηση να ασκήσει βέτο, αν έβλεπε ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα της χώρας».
Διαβάστε επίσης: