Πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ζητάει η Μπακογιάννη
Την εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις για την Ελλάδα-Μια ελληνική προσέγγιση» συντόνισε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, (του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) και παρακολούθησαν πολλοί Αυστριακοί και ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής και πολυπληθές κοινό. Τονίζοντας, πως η Ελλάδα έχει υποστεί τις δραστικότερες αλλαγές που έχει υποστεί ποτέ χώρα και ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες λαού σε καιρό ειρήνης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, στη βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα, η οποία έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, ενώ οι φημολογίες μέσα στα τελευταία χρόνια για έξοδό της από την Ευρωζώνη, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από 230 δισεκατομμύρια ευρώ σε 160 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα επισήμανε πως η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται σαφώς υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, καθώς μια επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα θα απέβαινε καταστροφική όχι μόνον για την ίδια αλλά και για τους κοινοτικούς εταίρους της, προκαλώντας ένα «ντόμινο» στην Ευρωζώνη, στην οποία στο τέλος θα παρέμενε μόνον ένας σκληρός πυρήνας χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε τις προόδους που έχουν σημειωθεί, όπως σταδιακή ανάκαμψη, προσέλκυση επενδύσεων και πρωτογενές πλεόνασμα, που «δυστυχώς» δεν είχαν ακόμη θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, ενώ δημιουργείται ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με επιστροφή μεγάλων ποσών στις ελληνικές τράπεζες, ο τουρισμός σημειώνει συνεχή άνοδο και επανέρχεται το ενδιαφέρον για την ελληνική γεωργία και τα ελληνικά προϊόντα.
Έκανε επίσης λόγο για ελπιδοφόρες ενδείξεις και απτά αποτελέσματα χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως από την κυβέρνηση θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις -τις οποίες θέλει και χρειάζεται η Ελλάδα, η οποία θα σταθεί στα πόδια της με επενδύσεις από τους ίδιους τους Έλληνες- στις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθησή της πως η χώρα θα ανακάμψει καθώς διαθέτει τεράστιο και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και πηγές πρώτων υλών και ανέφερε πως αν συνεχιστεί η πορεία σταθεροποίησης θα είναι δυνατή μια έξοδος της Ελλάδας από την τρόικα μέσα στο 2014 και μια επιστροφή στις αγορές το 2015. Επισημαίνοντας τη δικαιολογημένη οργή εκείνων που πλήττονται δυσανάλογα από τα μέτρα λιτότητας αλλά και την αδικαιολόγητη οργή όσων αισθάνονται να θίγονται τα προνόμιά τους, τόνισε πως σε αυτό το κλίμα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λαϊκιστικές και εξαιρετικά συντηρητικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς και άκρας αριστεράς, ενώ η Ελλάδα, που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων από το ναζισμό, ποτέ ως τώρα δεν είχε γνωρίσει νεοναζιστικό κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως στη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών είχε καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίλυσή του, υπήρχε όμως η μόνιμη ανένδοτη στάση της άλλης πλευράς και του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να αποδεχθεί μία από τη σειρά λύσεων που έχει προτείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Νίμιτς, ενώ, όπως συμπλήρωσε, δεν θα υπάρξει καμία ελληνική κυβέρνηση που θα αποδεχθεί τη σημερινή κατάσταση.
Διαβάστε επίσης:
«Άβυσσος» μεταξύ Τρόικας-Υπ.Οικ. με διαφορά έως 600 εκατ. ευρώ
«Κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμοί στο «τραπέζι» με την Τρόικα
Άρση πλειστηριασμών και «τσεκούρι» στα ευγενή ταμεία ζητά η τρόικα
«Ξαφνικός θάνατος» για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας
Από ΕΡΤ, επίορκους, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και συμβασιούχους οι 4.000 απολύσεις
Κον Μπεντίτ: Ποιος ελέγχει την Τρόικα;
Αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές
Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές
Την Τετάρτη το πρωί η συνάντηση Μητσοτάκη-Τρόικας
Ξανά το φάσμα της χρεοκοπίας πάνω από την Ελλάδα
«Έχουμε πολύ δρόμο με την τρόικα»