Στη Βουλή ο προϋπολογισμός – Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα
Με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο των 700 εκατ. ευρώ κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες από του υπουργείο Οικονομικών, στον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχουν μέτρα όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων.
«Έχουμε έρθει πιο κοντά, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα, η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά», ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Η ίδια πηγή εξέφρασε αισιοδοξία για συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, αν και υποστήριξε πως είναι αρκετά δύσκολο.
Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση φεύγει για να παραστεί στο Eurogroup.
Με την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ολοκληρώνεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα και κυρίως στο δημοσιονομικό κενό για το 2014.
«Λογικός» ο προϋπολογισμός
Πληροφορίες από την οδό Νίκης αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί αποδέχονται εν μέρει τον προϋπολογισμό σημειώνοντας πως τελικά “δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική».
Στελέχη πάντως του υπουργείου επισημαίνουν πως «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».
Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν, κατά τον ίδιο παράγοντα, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκώνται να εισπραχθούν από αυτές». Με τις περισσότερες, πάντως, από τις παρεμβάσεις να οριστικοποιούνται ή και να τροποποιούνται, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.
Με... email ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης
Με... email και τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική πλευρά μέχρι την -άγνωστη προς το παρόν- επάνοδο των εκπροσώπων των πιστωτών, μετά την ολοκλήρωση και της απογευματινής συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014 είναι ότι η τρόικα μετρά ακόμα και το ευρώ στην απόδοση των μέτρων που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, όπως για παράδειγμα, στα έσοδα που θα προέλθουν «αυτόματα» από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε εγγράψει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ από το «recovery», ποσό το οποίο η τρόικα χαμηλώνει σε 120 - 150 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τον κωδικό εσόδων που θα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης η τρόικα προσαρμόζει τα 380 εκατ. ευρώ της ελληνικής πλευράς σε 350 εκατ. ευρώ.
Όλα τα θέματα ανοιχτά
Συνοπτικά τα δυσκολότερα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν τα εξής:
-Δημοσιονομικό κενό 2014. Παραμένει χάσμα 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές την ώρα που η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.
-Φόρος ακινήτων. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων και ζητεί ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχεται το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθεί το κενό των 250 εκατ. ευρώ.
-Άρση πλειστηριασμών για α' κατοικία. Για τους πλειστηριασμούς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους, αν και το πρωί διαφάνηκε μια καλή διάθεση από την πλευρά της τρόικας, για μικρή υποχώρηση στο θέμα της πλήρους χωρίς κανένα κριτήριο και περιορισμό απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
-Αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Παραμένει η διαφωνία με την τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.
Διαβάστε επίσης:
«Άβυσσος» μεταξύ Τρόικας-Υπ.Οικ. με διαφορά έως 600 εκατ. ευρώ
«Κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμοί στο «τραπέζι» με την Τρόικα
Άρση πλειστηριασμών και «τσεκούρι» στα ευγενή ταμεία ζητά η τρόικα
«Ξαφνικός θάνατος» για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας
Από ΕΡΤ, επίορκους, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και συμβασιούχους οι 4.000 απολύσεις
Κον Μπεντίτ: Ποιος ελέγχει την Τρόικα;
Αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές
Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές