Η Εθνική δανείζει τον αγοραστή της θυγατρικής της

Περίεργο παρασκήνιο πίσω από την περίεργη παραίτηση μέλους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η τοποθέτηση του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστου Πρωτόπαπα στη θέση του προέδρου της «Εθνική Πανγαία», η παραίτηση του κ. Ανδρέα Μπερούτσου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κι μια αχλή μυστηρίου γύρω από ένα περίεργο deal με πρωταγωνιστή τον έκτο πιο πλούσιο Ισραηλινό, τον Μπένι Στάιμετζ, συνθέτουν το περίεργο σκηνικό που αποκαλύπτει σήμερα η NEWSBOMB.

Με μια λιτή ανακοίνωση η διοίκηση της «Εθνικής Τραπέζης» ενημέρωσε το Χρηματιστήριο Αξιών ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση και τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών της εταιρείας «Εθνική Πανγαία» ΑΕΕΑΠ σε υποψήφιο αλλοδαπό επενδυτή. Η τράπεζα υποστήριξε ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία λήψης των τελικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές και φορείς.

Προηγήθηκε η αιφνίδια παραίτηση του μη εκτελεστικού μέλους του ΤΧΣ κ. Ανδρέα Μπερούτσου, η οποία υποτίθεται πως έγινε για προσωπικούς λόγους και γι' αυτό έχει άμεση ισχύ. Στο παρασκήνιο όμως, ακόμα και συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών δεν διαψεύδουν ότι ο κ. Μπερούτσος παραιτήθηκε επειδή δεν ήθελε να βάλει την υπογραφή του στην απόφαση εγκρίσεως για την «Πανγαία», υποστηρίζοντας πως επρόκειτο «για ένα πολύ κακό deal».

Εντύπωση προκαλεί πως τη μια μέρα ανακοινώθηκε η παραίτηση, στη συνέχεια ο κ. Μπερούτσος ανακάλεσε αλλά τελικά την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε πάλι όταν έγινε γνωστό πως το ΤΧΣ ενέκρινε τη συναλλαγή με ψήφους 4 προς 3.

Ο Πρωτόπαπας και ο Εβραίος

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, μετά το διορισμό του κ. Χρήστου Πρωτόπαπα στη θέση του προέδρου της «Εθνικής Πανγαία» στις 5 Οκτωβρίου 2012 δρομολογήθηκε το ξεπούλημα της εταιρείας. Ο υποψήφιος μνηστήρας είναι η εταιρεία "Invel", μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο 57χρονος κ. Μπένι Στάινμετζ.

Όλως τυχαίως η "Invel" έχει ζητήσει από την «Εθνική Τράπεζα» δάνειο ύψος 418 εκατ. ευρώ ώστε να αγοράσει τη θυγατρική της και η διοίκηση της τράπεζας το έχει εγκρίνει! Κι επειδή ο κ. Στάινμετζ δεν είναι όποιος κι όποιος, αλλά όπως λένε στα δρομάκια της Γενεύης θεωρείται ο αντίπαλος του Τζορτζ Σόρος, η τράπεζα τού προσέφερε με προκλητικό τρόπο euribor 3μηνών 280 μονάδες βάσης δηλαδή περίπου 2,75% επιτόκιο.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι αν δεν παρέμβει η Δικαιοσύνη ώστε να ρίξει φως σε όσα λέγονται και ακούγονται (όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών ή στα κεντρικά γραφεία της «Εθνικής Τράπεζας» αλλά και στη Βουλή), τότε μιλάμε για σκάνδαλο «μεγατόνων». Το περίεργο είναι ότι με το θέμα δεν έχουν ασχοληθεί (ακόμα) η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα, αλλά και η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος...

Καταγγέλλουν κραυγαλέο ξεπούλημα

Χθες το μεσημέρι στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών και του real estate συναντήθηκαν στο prive γνωστού ξενοδοχείου κοντά στη Βουλή για να συζητήσουν τι συμβαίνει με την υπόθεση της «Πανγαία» και την πώλησή της στον Ισραηλινό κ. Μπέν Στάινμετζ. Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση της ΕΤΕ στο Χ.Α. που δεν έπεισε κανέναν αλλά και οι πληροφορίες που αναφέρουν πως πρόκειται για «ειλημμένη πολιτική απόφαση», η οποία όμως προκαλεί ανωμαλία στην αγορά και θα έχει αλλεπάλληλες συνέπειες.

Στη συνάντηση αυτή έγιναν γνωστά τα εξής:

-Πριν από καιρό, η διοίκηση της «Εθνική» πήρε πολιτική εντολή ώστε να αρχίσουν διερευνητικές επαφές με την "Invel" Ολλανδίας βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Μπένυ Στάινμετζ.

-Μόλις πληροφορήθηκε το θέμα σε συνεδρίαση του ΤΧΣ ο κ. Α. Μπερούτσος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «σκανδαλώδη» τη συναλλαγή.

-Η αντίδραση του κ. Μπερούτσου ανάγκασε τα υπόλοιπα μέλη του ΤΧΣ να στείλουν το θέμα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom) για λόγους στρατηγικής. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η ενέργεια έγινε για να δοθεί «το πράσινο φως» και να απαλλαγεί το ΤΧΣ από τυχόν ευθύνες από τα «κενά» που διαπιστώνονται.

-Πηγές επισημαίνουν ότι το ΤΧΣ απευθυνθεί στην DGCom απαίτησε από την «Εθνική» να αλλάξει ριζικά τους όρους πώλησης στην Invel. Αυτό έγινε αλλά κανείς δεν έμαθε ποιοι ήταν οι αρχικοί όροι.

-Η DGCom ενέκρινε το deal με βάση το οποίο η Εθνική δανείζει 418 εκατ στην Invel για να εξαγοράσει την Πανγαία θυγατρική της Εθνικής.

-Η Invel θα καταβάλλει το τίμημα στην Εθνική με τα κεφάλαια που θα λάβει από την Εθνική.

Ο αντίπαλος του κ. Στάινμετζ, ο κ. Τζορτζ Σόρος είναι έξω φρενών με τη στάση της ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα και το συνδέει με το ξεπούλημα της «ΛΑΡΚΟ», αλλά και την προοπτική εμπλοκής Ισραηλινών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της «Εθνικής».

Μπένι Σταϊνμετζ: Ο Εβραίος που κολυμπά στα διαμάντια

Το "Forbes" κατατάσσει τον 57χρονο Μπένι Στάινμετζ στην έκτη θέση των πλουσιότερων Ισραηλινών. Διαθέτει περιουσία άνω των 4 δισ. δολαρίων, την οποία έκτισε εμπορευόμενος διαμάντια. Λέγεται ότι αγοράζει τα περισσότερα διαμάντια απ' τον μεγαλύτερο προμηθευτή ακατέργαστων διαμαντιών παγκοσμίως De Beers.

Η εταιρεία του ονομάζεται "Benny Steinmetz Group" (BSG) και εδρεύει στη Γενεύη, όπου μένει πλέον ο κ. Στάινμετζ. Ο όμιλος διαθέτει τις «αδερφές» εταιρείες BSG Resources Limited (BSGR), BSG Capital Markets και Five Mounts Properties. Οι δραστηριότητές του πλέον δεν περιορίζονται στα διαμάντια.

Εμπλέκεται στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, στην κτηματαγορά και στις κεφαλαιαγορές. Έχει το diamond.com και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της καναδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου Tucows.

Ο κ. Μπ. Στάινμετζ διατηρεί σχέσεις μίσους με τον κ. Τζορτζ Σόρος, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τις έρευνες που γίνονται εναντίον του σχετικώς με τις συνθήκες παραχώρησης στην BSGR ενός τεράστιου κοιτάσματος σιδήρου στη Γουινέα. Οι έρευνες γίνονται σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Γαλλία, Ισραήλ και φυσικά Γουινέα.

Η NEWSBOMB λέει

Ενώ η Εθνική δεν έχει ούτε ένα ευρώ περίσσευμα λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας, φέρεται να δανείζει ένα Ισραηλινό «επενδυτή» για να αγοράσει την θυγατρική της «Πανγαία» την οποία ξεπουλά, όπως εκτιμά η αγορά. Κάποιοι λένε ότι με την κίνηση αυτή η τράπεζα θέλει να περάσει τα κρίσιμα stress test. Αυτό αφορά στη διοίκησή της και στην αποτελεσματικότητα όσων λαμβάνουν αποφάσεις.

Ο μέσος πολίτης βλέπει ότι μια τράπεζα να δανείζει απλόχερα 418 εκατ. ευρώ σε έναν τύπο που δεν γνωρίζει αν θα κρατήσει τα λεφτά εδώ ή θα τα βγάλει έξω.

Την ίδια στιγμή, η ίδια τράπεζα δεν δανείζει την πραγματική οικονομία και δεν εξυπηρετεί με καλύτερους όρους τους πελάτες της, από τους οποίους στηρίζει την ύπαρξή της. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα.

Σε δεύτερο επίπεδο, αν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ, δεν θα δάνειζε με τόση άνεση τον αγοραστή της θυγατρικής της. Για το περίεργο «τρίγωνο» Εθνικής – Invel – Πανγαία απαντήσεις πρέπει να δώσουν η τρόικα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να παρέμβει το συντομότερο δυνατό ώστε να εξετάσει τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Κι αν τελικά ο κ. Στάινμετζ «κολυμπά» στα διαμάντια ποιος έδωσε την εντολή να εκταμιευθούν 418 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ και δεν τα δίνει από την τσέπη του;

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Το αμαρτωλό δάνειο στους Εβραίους έφερε σεισμό στο Υπ. Οικονομικών

Το δόλωμα της Αντιτρομοκρατικής με τα θαμμένα όπλα

ΤΧΣ: Παραιτήθηκε ο Αντρέας Μπερούτσος από το Γενικό Συμβούλιο