«Αν ο υπουργός θεωρεί ότι η Βουλή νομοθετεί νύχτα, τι κάνει 2 χρόνια»
Τη δική του απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ότι στις προσλήψεις των διοικητικών υπαλλήλων υπήρξε αναξιοκρατία και ότι 572 υπάλληλοι του ΕΚΠΑ προσελήφθησαν «νύχτα», έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, δήλωσε στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει 1339 διοικητικούς υπαλλήλους. Θα μείνουν 850. Την τελευταία 10ετία προσελήφθησαν 572 δηλαδή το 43% και προσελήφθησαν μέσα σε μια νύχτα... Με τρόπους οι οποίοι δεν είναι τρόποι όπως το ΑΣΕΠ. Μόνο 12 προέρχονται από το ΑΣΕΠ"..."Υπήρξε αναξιοκρατία, υπήρξε ρουσφέτι, υπήρξαν πελατειακές σχέσεις. Βρίσκω στις λίστες 313 συνεπώνυμους, 80 γιους και κόρες».
«Αν ο κ. Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι η Βουλή νομοθετεί νύχτα μια και οι 572 μπήκαν με νόμους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων, ας κοιτάξει να λύσει το θέμα μέσα στη Βουλή», απάντησε, με δήλωσή του ο κ. Ευσταθόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «συνεπωνυμίες υπάρχουν παντού, σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Για παράδειγμα το επίθετο "Παπαδόπουλος" απαντάται περίπου στο 15% του ελληνικού πληθυσμού».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, παρότρυνε τον κ. Αρβανιτόπουλο να «κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες και να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια».
« Αν ο κ. Αρβανιτόπουλος, έστω και με καθυστέρηση 2 ετών που είναι Υπουργός Παιδείας, διαπιστώνει πρόβλημα, τότε να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες κατά όποιων έχουν παρανομήσει και ν' αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι σε θέση ο κ. Αρβανιτόπουλος ν' απαξιώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα 180 χρόνια λειτουργίας του που είναι ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου, αλλά και κανένα άλλο ελληνικό Πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε ο κ. Ευσταθόπουλος.
Παράλληλα, σε άλλη δήλωσή του για την δραματική κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, ο κ. Ευσταθόπουλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι επιτέλους ο Υπουργός Παιδείας αντιλήφθηκε ότι μόνο ο διάλογος δίνει λύσεις στα προβλήματα», τονίζοντας ωστόσο τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες πρέπει να διεξαχθεί ώστε να έχει νόημα.
«Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν 4 μήνες από την έναρξη της διαδικασίας της διαθεσιμότητας και 2,5 μήνες με κλειστά Πανεπιστήμια για να το καταλάβει.
Για να έχει νόημα ο διάλογος που (με ατολμία μάλλον και υπό πίεση) καλεί ο Υπουργός, πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Να είναι ειλικρινής ειδικά από την πλευρά του
2. Να είναι έτοιμος να αποδεχθεί τα τεράστια λάθη του που οδηγούν στην κατάρρευση της λειτουργίας των μεγάλων Πανεπιστημίων της χώρας
3. Να έχει στόχο τη συνολική και μόνιμη επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, με αμοιβαίες υποχωρήσεις
4. Να εκπονήσει επιτέλους, με εργαλείο αυτό το διάλογο με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα, ένα συνολικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης στα Πανεπιστήμια».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ επεσήμανε ότι «όλοι ευχόμαστε ο διάλογος να γίνει με ειλικρινή διάθεση απ' όλες τις πλευρές και να έχει αίσιο αποτέλεσμα», καθώς όπως τόνισε «τα Πανεπιστήμια πρέπει ν' ανοίξουν άμεσα, αφού πλήττονται οι φοιτητές, οι οικογένειες τους, η Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά κυρίως πλήττεται η φήμη των Πανεπιστημίων μας».
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΣΔΕΠ: Διάλογος με πρωτοβουλία Σαμαρά για να ανοίξουν τα ΑΕΙ
Αναβολή της συνάντησης με Αρβανιτόπουλο ζήτησαν οι πρυτάνεις
Μήνυμα Αρβανιτόπουλου σε πρυτάνεις και διοικητικούς
Ευσταθόπουλος: Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας στο Υπουργείο Παιδείας
Παράνομη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ
Αναβρασμός στην Παιδεία - Εισαγγελική έρευνα για τις απεργίες