Στουρνάρας: Όχι νέα μέτρα ούτε τώρα, ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούλιο
Περίπου στο 1 δισ. ευρώ προσδιόρισε τη διαφορά με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ουσιαστικά ο Υπουργός περιέγραψε τη διαφορά ανάμεσα στα 700-800 εκατ. διαρθρωτικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά και στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ συνολικά που ζητούν οι δανειστές.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η τρόικα υποχώρησε από τα 3 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά και προέβλεψε ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν τελικά σε μέτρα 1 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας πως η τρόικα δεν διαφωνεί στους βασικούς στόχους του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή αλλά έχει ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε όχι σε νέα μείωση μισθών και συντάξεων «ούτε τώρα, ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούλιο» ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την τρόικα».
Όχι νέο δάνειο
Για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, το οποίο εκτιμάται στα 45, ως 5,5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο και υπενθύμισε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα απομείνουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο το χρέος
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα «παραπονέθηκε σφόδρα» όταν αναφέρθηκε στο Eurogroup ότι το θέμα του χρέους παραπέμπεται μετά τις Ευρωεκλογές και τόνισε ότι η χώρα πέτυχε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ότι υπολόγιζε η τρόικα.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκλελ η οποία δεσμεύθηκε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στο Eurogoroup του Απριλίου αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.
O Υπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση της λεγόμενης «ρήτρας ανάπτυξης» η οποία σύμφωνα με το μνημόνιο επιτρέπει τη διανομή σε ευάλωτες ομάδες του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, άρα 560 εκατ. ευρώ αν το πλεόνασμα είναι 812 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά τον Ιούνιο του 2014.
Πλειστηριασμοί
Ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε μείωση της αντικειμενικής αξίας προστασίας σε πλειστηριασμούς α' κατοικίας από την 1.1.2014 «λίγο κάτω» από τις 300.000 ευρώ. Εκανε λόγο για μεταβατική περίοδο χαμηλότερης προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά με εισοδηματικά κριτήρια και εισαγωγή του θεσμού του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη».
Περιέγραψε ως «εξίσου κακές» λύσεις την πλήρη άρση της προστασίας αλλά και την διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος. «Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αμυντικά Συστήματα
Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ο Υπουργός είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι η νέα μορφή τους θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα.
Όχι μαζικές απολύσεις
«Εμείς δεν είμαστε τρελοί να θέλουμε να γίνουν συλλογικές απολύσεις» απάντησε ο κ. Στουρνάρας διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι η τρόικα πιέζει για μαζικές απολύσεις. «Η τρόικα δεν μας πιέζει να υιοθετήσουμε συλλογικές απολύσεις, είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις συλλογικές απολύσεις. Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, έχει αναθέσει στο διεθνές γραφείο Εργασίας να του πει ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στο θέμα αυτό» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Φόρος στα ακίνητα
Για το φόρο στα ακίνητα, ο κ. Στουρνάρας δεν αρνήθηκε ότι η επιβάρυνση είναι οκταπλάσια σε σύγκριση με το 2009 αλλά είπε ότι «ουσιαστικά τότε δεν υπήρχε φόρος στα ακίνητα» και πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του «ο φόρος στα ακίνητα είναι ο πιο δίκαιος φόρος»
«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται» πρόσθεσε, λέγοντας ότι «οι επιχειρήσεις πλήρωναν λίγο, τώρα θα πληρώσουν φυσιολογικά»