«Αγώνας δρόμου» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι 7 Δεκέμβρη
Με το μάτι στο... ημερολόγιο είναι η ελληνική κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν το κρίσιμο Eurogroup.
Την ίδια ημέρα (Σάββατο 7 Δεκεμβρίου) ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός και ο Α. Σαμαράς έχει δώσει σαφή εντολή να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα μέχρι εκείνη την ημέρα.
Στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου η Ελλάδα θέλει να παρουσιάσει, τουλάχιστον, ετοιμότητα για το πιο μεγάλο πλέγμα των εκκρεμοτήτων. Στο δημοσιονομικό πεδίο μεγάλο «όπλο» κατά την κυβέρνηση είναι το πλεόνασμα με στελέχη της να κάνουν λόγο για στοιχεία που δείχνουν ποσό ακόμη και πάνω από 812 εκατ. ευρώ που λέει ο προϋπολογισμός.
Στο διαρθρωτικό πεδίο τα μέτωπα είναι πολλά. Η κυβέρνηση αναζητά συμβιβαστική λύση σε πλειστηριασμούς, με μεταβατική περίοδο 2-3 ετών, σε ομαδικές απολύσεις και προωθεί την απελευθέρωση αγορών με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο νέος φόρος στα ακίνητα τον οποίο ακόμη μελετά η τρόικα αμφισβητώντας την εισπραξιμότητά του. Οι δανειστές επίσης φέρεται να επιμένουν έστω και για κάποια μέτρα. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι ότι προτείνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στα ευγενή ταμεία αλλά και ρήτρα συμπληρωματικού προϋπολογισμού το 2014 αν υπάρχουν αποκλίσεις, σενάριο στο οποίο αντιτίθεται το ΠΑΣΟΚ.
Κλειδί οι Αμυντικές βιομηχανίες
Προτεραιότητα δίδεται στα προαπαιτούμενα για να έρθει το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο (αμυντικές βιομηχανίες, διαθεσιμότητα – απολύσεις, χρέη ΕΥΔΑΠ, κώδικας δικηγόρων).
Στο μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών, ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση επιμένει στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αλλά παραμένει πρόβλημα η μη επιστροφή κρατικών ενισχύσεων 1 δισ. ευρώ περίπου.
Το «λουκέτο» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με τη διατήρηση μόνο ενός εργοστασίου είναι το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία με την τρόικα, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, οι περίπου 700 απολύσεις από τα ΕΑΣ θα προσμετρηθούν στις 4.000 απολύσεις, που αποτελούν υποχρέωση της χώρας μέχρι τα τέλη του έτους προκειμένου να κλείσει μία ακόμη εκκρεμότητα με την τρόικα.
Δεκάδες είναι όμως και τα «μικρότερα» μέτωπα που μένουν σε εκκρεμότητα. Από τις επαγγελματικές μισθώσεις τις απελευθερώσεις επαγγελμάτων που δεν έχουν αποδειχθεί και παρεμβάσεις στις αγορές έως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να «αναμορφωθεί» και μέσω τιτλοποιήσεων ότι θα φέρει τα αναμενόμενα.
Στόχος της Ελλάδας σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει ομαλά η προεδρία της χώρας στην ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας θεωρούν πολύ δύσκολη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί η προβλεπόμενη δόση των 4,9 δισ. που προβλέπονταν για το τέλος του έτους, ούτε και το 1 δισ. που εκκρεμεί από τον Ιούνιο.
Κι επειδή μεσολαβούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο λήγουν ομόλογα 2,9 δισ., δεν αποκλείουν η ελληνική πλευρά να καλύψει τις ανάγκες της με έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων.
Εντός αυτού του κλίματος η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τις μάχες στη Βουλή.
Για το Μαξίμου «μητέρα των μαχών» συνεχίζει να θεωρείται η ρύθμιση για την άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία με πολλούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.
Διαβάστε επίσης:
«Γολγοθάς» μέχρι την 9η Δεκεμβρίου
Στουρνάρας: Θα βρεθεί η λύση με την τρόικα