Τσίμερ:Ο κύριος Βενιζέλος καταλαβαίνει λίγα σχετικά με το χρέος!

«Με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. δράττομαι της ευκαιρίας να συζητήσω μαζί σας. Είναι αυτονόητο ότι προσωπικά θα ανταλλάξω απόψεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της πολιτικής μου οικογένειας, του GUE/NGL. Όλη η ευρωομάδα μας δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα σας, όπως και για τη δημοκρατία», ανέφερε κατά την ομιλία της σήμερα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο ευρωκοινοβούλιο,κα Γκαμπριέλ Τσίμερ, η οποία μίλησε για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και επιτέθηκε και προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα.

Τσίμερ:Ο κύριος Βενιζέλος καταλαβαίνει λίγα σχετικά με το χρέος!
4'

«Θέλω να δηλώσω ότι είναι ψέμα οι σημερινές αναφορές στον τύπο που αφορούν τους Γερμανούς και Έλληνες φορολογούμενους. Κριτίκαρα την ελληνική κυβέρνηση, ότι ωραιοποιεί την κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία. Μίλησα για επιτροπή χρέους, που θα αξιολογήσει την νομιμότητα του ελληνικού χρέους. Έτσι θα μειωθεί αρχικά το χρέος.

Προφανώς ο κύριος Βενιζέλος καταλαβαίνει λίγα σχετικά με το χρέος, την πολιτική για το χρέος και την επιτροπή για το χρέος. Με την προεδρία της Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να φέρει στο επίκεντρο τις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση. Οι Ευρωπαίοι απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε. Η ιδέα της Ε.Ε. σαν ενωση ειρήνης χάνει τη λάμψη της. Η αλληλεγγύη συρρικνώνεται. Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η ελληνική προεδρεία έχει την ευκαιρία να αναδείξει την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας.

Επειγόντως χρειάζεται μια πολιτική επενδύσεων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στον αγώνα ενάντια στην ανεργία, κυρίως των νέων.

Η Τρόικα είναι ένα αξιοπερίεργο κατασκεύασμα, που αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες. Η Τρόικα στην Ελλάδα απέτυχε. Η οικονομία σε πτώση, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του δημόσιου χρέους, κατάρρευση των δομών υγείας και εκπαίδευσης.

1F6B64F160C1CD4432793AEE5601C616

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και κυρίως η ευρωομάδα μας άσκησε κριτική από την πρώτη στιγμή. Τη στιγμή που άλλοι σιωπούσαν εμείς τονίσαμε την αστειότητα και την απανθρωπιά αυτής της πολιτικής λιτότητας, που σκοτώνει. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε να ετοιμάσει ένα υπόμνημα για τη δραστηριότητα της Τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούνιο, μετά από την ανακοίνωση του Δ.Ν.Τ. για τα λάθη στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα έβγαζε το δικό της υπόμνημα για αυτό το θέμα. Από τότε πέρασαν 5 μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα.

Θα εκμεταλλευτεί η ελληνική προεδρεία την ευκαιρία να ζητήσει από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μια ανάλυση της κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής επίδρασης των πολιτικών του μνημονίου;

Ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις της με την τρόικα τον υπολογισμό του χρέους σε σχέση με συγκεκριμένες παραγωγικές πρωτοβουλίες που θα έχουν θετικές συνέπειες.

Η Ελλάδα είναι 6 χρόνια σε ύφεση και οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι αρνητικές.

Να μην λαμβάνουμε υπόψη δηλώσεις του είδους «πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα– η Ελλάδα ξαναγυρίζει στην ανάπτυξη».

Κατά τη γνώμη μας η Ελλάδα πρέπει να έχει πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 28% για να αποπληρώσει το χρέος της που τρέχει στα 176% του ΑΕΠ.

Είναι απαραίτητη μια επιτροπή για το χρέος που θα επανεξετάσει τη νομιμότητα του χρέους. Χρέος παράνομο και ανήθικο δεν θα ζητηθεί και δεν θα επιστραφεί.

tsiprasgabi 350 211 320 210

Αν δεν το κάνουν αυτό οι κυβερνήσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση, θα το κάνουμε εμείς. Η αριστερά, όπως και επιστήμονες που διαφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας, κοινωνικά κινήματα, σωματεία κα.

Θα δείξουμε και θα αντιμετωπίσουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους της κρίσης, τις τράπεζες, τους σπεκουλαδόρους και τους κερδοσκόπους.
Δεν θα πληρώσουν οι λαοί τα χρέη των τραπεζών. Πρέπει να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Μια πρόκληση για την ελληνική προεδρεία θα είναι επίσης οι πολιτικές συνοχής. Ποιες πολιτικές θα αναπτύξει η ελληνική προεδρεία για να επιτευχθεί ο στόχος του να υπάρχουν ισότιμες συνθήκες διαβίωσης μεταξύ όλων των πολιτών της Ευρώπης.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι δείκτες είναι αμείλικτοι: το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων απέτυχε. 5.5 εκατ. νέοι άνεργοι κάτω των 25 ετών. Κυρίως στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν 18 δις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων. Όμως η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος ήδη σταμάτησε. Από πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα 6 δις;

Τέτοια ζητήματα πρέπει να λύσει η ελληνική προεδρεία. Χθες μέλος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι οι προεδρίες έχουν χάσει την αξία τους μιας και ο κύριος Βαν Ρομπάι αποφασίζει τα πάντα. Μάλλον έχουν ήδη αρχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Ψάχνουν ήδη να δικαιολογήσουν καταστάσεις που θα έρθουν».

Διαβάστε επίσης:

Εξοργισμένη με τον Βενιζέλο η Γερμανίδα Πρόεδρος του GUE

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή