«Μεγάλη εθνική επιτυχία o TAP-Στηρίζουμε τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»
Υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εκφράζοντας αντιρρήσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου. Το ΚΚΕ και η ΧΑ καταψηφίζουν.
«Το όραμα της Ελλάδας να ενταχθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη γίνεται πραγματικότητα. Αυξάνεται κατακόρυφα η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε, ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει μέριμνα μόλις κατασκευαστεί ο αγωγός να έχει δυνατότητα να αγοράσει ποσοστό έως 5% του ΤΑP. Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία» επισημαίνοντας, ότι η Ελλάδα είχε απέναντί της μεγαθήρια σαν τον Ναμπούκο, ο οποίος αγνοούσε την Ελλάδα και από Τουρκία πήγαινε Βουλγαρία, Ρουμανία και στη συνέχεια στην Αυστρία.
«Ο πόλεμος με τα συμφέροντα ήταν πολύ συγκεκριμένος και σύμμαχο είχαμε μόνο την Ιταλία και απέναντί μας είχαμε τότε τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το γεγονός, ότι ο νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου περνά από την Ελλάδα και δεν την αγνοεί όπως κάποιοι μια δεκαετία σχεδίαζαν είναι μια εθνική επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε δε για τις τεράστιες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού ο οποίος μετέβη στο Μπακού για το θέμα αυτό, αλλά και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου. Επειδή - όπως είπε - μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη πορεία στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα της ενέργειας τα οποία συνιστούν το κορυφαίο διακύβευμα των επόμενων ενδοευρωπαϊκών συγκρούσεων, κάλεσε τα κόμματα να συνομολογήσουν ότι ο νότιος διάδρομος που περνάει από την Ελλάδα είναι κάτι θετικό και να στηρίξουν τη χώρα ώστε να αξιοποιήσει την συγκυρία.
«Ο TAP είναι το μήνυμα ότι υπάρχουμε κι εμείς: Ελλάδα, Κύπρος, Νότος, Ιταλία. Άρα οι Κεντροευρωπαίοι και οι Βόρειοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι χώρες έχουν μια σημασία που ξεπερνά το ότι δημοσιονομικά πρέπει να κάνουν προσαρμογές» τόνισε ο κ. Μανιάτης. Επίσης σημείωσε, ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δεν αποδέχεται την απόφαση της Βουλγαρίας, ότι το έργο δεν θα συνεχιστεί, όπως είπε άλλωστε και στην πρόεδρο της ρωσικής Βουλής. Διασφαλίζονται οι ελληνικές εταιρείες, δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου. Διευκρινίζοντας σημεία της Συμφωνίας ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε πως αυτή ουδεμία σχέση θα μπορούσε να έχει με όρους που συνδέονται με την προμήθεια αερίου διότι η εταιρεία του ΤΑP που διαχειρίζεται τον αγωγό ούτε αγοράζει, ούτε πωλεί αέριο, παρά μόνον διαθέτει δυναμικότητα του αγωγού για την μεταφορά του.
Η εταιρεία, υποχρεώνεται επίσης να διασφαλίσει πως - στο βαθμό που αυτό είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο - δεν θα υπάρξει καμία διάκριση σε βάρος των ελληνικών εταιρειών και πως οι πλειοδότες των διαγωνισμών που θα διεξαχθούν θα γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες σχετικά με την περάτωση του έργου. Απαντώντας δε σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε, ότι δεν προβλέπονται τέλη διέλευσης για κανέναν από τους κύριους διασυνδετήριους αγωγούς της ΕΕ, που είναι σήμερα εγκαταστημένοι. Ο υφυπουργός ενημέρωσε, ότι ο αγωγός διέρχεται από το βόρειο τμήμα των Τεναγών Φιλίππων σε μήκος περίπου 1.500 μέτρων και σημείωσε, ότι από το νότιο τμήμα των Τεναγών ήδη διέρχεται ο αγωγός υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ χωρίς πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης:
Ο αγωγός TAP εκτιμάται πως θα μεταφέρει και επενδύσεις στην Ελλάδα