Επεξεργασία του νομοσχεδίου για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής
Με συμφωνία για την ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, αλλά με έντονη αμφισβήτηση των προθέσεων του υπουργείου Εργασίας, ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων.
Βασικά σημεία αντιπαράθεσης, αποδείχθηκαν κατά τη συζήτηση, η έλλειψη αναλογικότητας στα πρόστιμα και η τελική καταβολή τους στον Προϋπολογισμό αντί για το ίδιο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Κέλλα, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «Βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς κανέναν ανασφάλιστο». Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ταυτόχρονη δήλωση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) ενός εκάστου εργοδότη, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και του ΤΑΥΤΕΚΟ.
Ο εργοδότης που δεν καταγράφει στην ΑΠΔ τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, υποχρεούται στην καταβολή προστίμου αντίστοιχου με τη μη αναγραφή του εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού, ενώ το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διενεργεί συγκρίσεις ανάμεσα στις δηλωθείσες και τις καταβληθείσες εισφορές σε μηναία βάση. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, ανερχόμενα σε 10.549,44 ευρώ για κάθε εργαζόμενο άνω των 25 ετών και 9.197,10 ευρώ για τους νεότερους - επιβαλλόμενα μάλιστα, «άμεσα και επιτόπια». Με βάση την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Δημόσιο προβλέπεται να εξασφαλίσει από τα παραπάνω τουλάχιστον 420 εκ. ευρώ, τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να αποδοθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά στον κρατικό Προϋπολογισμό.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά όποιο μέτρο μπορεί πραγματικά να περιορίσει την αδήλωτη εργασία - και επιδιώκει να το θωρακίσει νομικά, αλλά και στην πράξη». Ο κος Στρατούλης, αμφισβήτησε ωστόσο την συμβολή των προτεινόμενων μέτρων στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, επισημαίνοντας πως για τα 500 εκ. ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθούν με το νομοσχέδιο, «τα έσοδα που θα χαθούν απ' την εφαρμογή των Μνημονίων και των συμφωνηθέντων με την Τρόικα, μπορεί να είναι πέντε και δέκα φορές περισσότερα».
«Αν υλοποιηθεί η απαίτηση της Τρόικας για μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9% και την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε η συνολική απώλεια εσόδων θα υπερβεί τα 5 δισ. - και ο υπουργός Εργασίας θα μας πει αύριο, πως δεν υπάρχουν χρήματα και θα πάμε σε μειώσεις συντάξεων» παρατήρησε ο κος Στρατούλης. Αντίστοιχες παρατηρήσεις σε εμφανώς σκληρότερη γλώσσα επεφύλαξε και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Αφορμή για αντιπαράθεση ωστόσο, έδωσε η πρόταση του Δ. Στρατούλη για εφαρμογή της «αρχής της αναλογικότητας» στα προβλεπόμενα πρόστιμα, με κριτήριο τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων μίας εκάστης επιχείρησης. Αλλιώς, όπως σημείωσε, «το πρόστιμο μπορεί να κλείσει τον μικρό, ενώ για τη μεγάλη επιχείρηση να είναι χάδι και να την συμφέρει».
Αντιδρώντας, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως εισηγείται «μείωση του προστίμου» και ζήτησε να περιοριστεί η συζήτηση στα προτεινόμενα μέτρα και όχι γενικότερα στο Ασφαλιστικό, για το οποίο δήλωσε διατεθειμένος να συμμετάσχει σε εκτενή και αναλυτικό διάλογο οποτεδήποτε του ζητηθεί. «Αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχε το θάρρος να επιβάλλει 10.550 ευρώ πρόστιμο, το υψηλότερο για αδήλωτη εργασία που έχει επιβληθεί» υπογράμμισε ο Γ. Βρούτσης. «Δημιουργήθηκαν αμέσως θέσεις εργασίας, ενώ τα συγχαρητήρια που πήρα από εργαζόμενους, ήταν ανεπανάληπτα. Κάτω από το φόβο του προστίμου, τους ασφάλισε ο εργοδότης τους! Τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν για το μήνα Σεπτέμβριο μετά από χρόνια φθίνουσας πορείας» υπογράμμισε ο υπουργός.
«Υπάρχουν οι συνεπείς επιχειρήσεις, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, και υπάρχει και η άλλη κατηγορία που αποδείχθηκε πως κλέβει το κράτος. Θέλετε να το αφήσω ανέγγιχτο;» ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ο Γ. Βρούτσης.
Πλέον ένθερμος υποστηρικτής της αναλογικότητας στα πρόστιμα, εμφανίστηκε ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ), ο οποίος σύστησε να εξαρτάται το πρόστιμο από τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης και «να μπει τουλάχιστον φωτογραφία στην κάρτα πρόσληψης, ώστε το ΣΕΠΕ να γνωρίζει εάν αντιστοιχεί το αναγραφόμενο πρόσωπο στον δηλούμενο εργαζόμενο». «Ρυθμίσεις με αυτονόητη αποδοχή» διαπίστωσε στο νομοσχέδιο ο Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ωστόσο παρατήρησε πως «το υπουργείο φαίνεται πως θέλει να εξοικονομήσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που είναι πολύ λιγότερα απ' τις ανάγκες του ασφαλιστικού». «Ισχυρό πρόστιμο βάσει τζίρου» πρότεινε ο Χ. Αλεξόπουλος (Χρυσή Αυγή), καθώς «εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις, διαφεύγουν και μικρομεσαίες». Ο κος Αλεξόπουλος επιφυλάχθηκε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις.
«Η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί με το νομοσχέδιο. Είναι διατάξεις κλασσικές, δίκαιες, λογικές» ανέφερε ο Βασίλης Οικονόμου. Τέλος, σκληρή κριτική στην πολιτική του υπουργείου Εργασίας άσκησε ο Χ. Κατσώτης (ΚΚΕ), ο οποίος χαρακτήρισε «υποκριτικό» το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστούν οι εισφορές χωρίς προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων: «Πόσους ελέγχους έχετε κάνει τα τρία τελευταία χρόνια; Οι έλεγχοι έχουν μειωθεί κατακόρυφα γιατί δεν θέλετε να ελέγχεται η εργοδοσία» ανέφερε ο κος Κατσώτης, επιφυλασσόμενος για την τελική στάση του κόμματός του. Τροπολογία για τους υπαλλήλους της ΑΤΕ «που απολύθηκαν και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν» κατέθεσε ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Θ. Παραστατίδης.
Διαβάστε επίσης:
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την εισφοροδιαφυγή