Διευκρινίσεις Μητσοτάκη για την κινητικότητα-Πού θα γίνουν απολύσεις
Στις «δεξαμενές» από τις οποίες θα αντληθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο με τις οποίες θα κλείσει στο τέλος του 2013 το πρώτο κύμα, αλλά και αυτές που απαιτούνται προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 11.000 το 2014 αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στον real fm.
«Το επόμενο ορόσημο το οποίο έχει το υπουργείο είναι η ολοκλήρωση 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Αυτές θα προέλθουν από τις απολύσεις της ΕΡΤ, οι οποίες έχουν ήδη γίνει, από την ολοένα αυξανόμενη δεξαμενή των πειθαρχικών περιπτώσεων όπου υπάρχει σημαντική επιτάχυνση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και βέβαια θα ήθελα να προσθέσω σε αυτή τη προσμέτρηση τις όποιες απολύσεις προκύψουν από περικοπές προσωπικού στις αμυντικές βιομηχανίες, τις οποίες εγώ προσωπικά τις θεωρώ δεδομένες, δεν γνωρίζουμε ακόμα το ύψος τους διότι αυτό απομένει να συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν σημαντικές απομακρύνσεις προσωπικού από την ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και αυτές θα προσμετρήσουν ως προς τον στόχο των απολύσεων για το 2013», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Και σημείωσε: «Από κει και πέρα θα υπάρξουν και στοχευμένες παρεμβάσεις σε μικρά και μεσαία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ηδη ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών έχει μιλήσει για την ανάγκη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, κάτι το οποίο προσυπογράφω απόλυτα και θεωρώ ότι από αυτές τις 4 «δεξαμενές» θα προκύψει και με το παραπάνω ο επαρκής αριθμός για το στόχο των τεσσάρων χιλιάδων απολύσεων για το 2013».
Όσον αφορά το δεύτερο κύμα και τις 11.000 απολύσεις το 2014 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε: «Ένα μέρος των απολύσεων θα προκύψει από τη διαθεσιμότητα, από υπαλλήλους που δεν θα επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να βρουν άλλη δουλειά στο Δημόσιο και το υπόλοιπο κομμάτι θα προέλθει προφανώς πάλι από την επιτάχυνση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, αλλά και από περιορισμό στο μέγεθος των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου –μιλάμε για περιορισμό στο μέγεθος όχι για “ξαφνικό θάνατο”- που θα είναι απόρροια της διαδικασίας αξιολόγησης όλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για εταιρείες του Δημοσίου που λειτουργούν με περισσότερο προσωπικό από όσο χρειάζονται. Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός επ’ αυτού. Οι όποιες απομακρύνσεις θα προκύψουν κατόπιν αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πολλά από τα μεγάλα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν πλεονάζον προσωπικό. Και αυτό πρέπει να εντοπιστεί».
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση. «Στην Ελλάδα υπερφορολογούνται τα συνήθη υποζύγια. Αυτοί που πληρώνουν φόρους και δεν έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφύγουν, βεβαίως υπερφορολογούνται. Και αυτή είναι και η μεγάλη στρέβλωση την οποία πιστεύω ότι αναγνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών δεν λέει κάτι διαφορετικό. Αυτή είναι η τεράστια στρέβλωση της ελληνικής φορολογικής πολιτικής».