ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Μέρκελ εισηγείται Σαμαρά για νέο Πρόεδρο της Ε.Ε!

Τα συχνά ταξίδια του Σαμαρά στο Βερολίνο και οι συχνοί πολιτικοί εναγκαλισμοί του με την Γερμανίδα Καγγελάριο Άγκελα Μέρκελ, δεν γίνονται μόνο για διαπραγματευτικούς λογους σε σχέση με την Τρόικα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Αλλά είναι σε άμεση συσχέτιση και με μία παράμετρο που αποκαλύπτει για πρώτη φορά σήμερα το newsbomb.gr και συνδέεται με την ευρύτερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η υποψηφία του Αλέξη Τσίπρα για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το κόμμα της Αριστεράς, έχει βάλει στο μυαλό πολλών στην γερμανική καγγελαρία να προταθεί ο Αντώνης Σαμαράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς έχει συχνές συναντήσεις με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μάλιστα τον προσκάλεσε στην συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα "σούρτα- φέρτα" του Αντώνη Σαμαρά σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ενδυναμώνουν το ευρωπαϊκό προφίλ του Έλληνα Πρωθυπουργού και ταυτοχρόνως δίνουν τροφή στα σενάρια που τον θέλουν να προτείνεται με παρότρυνση της Μέρκελ για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι τα σενάρια αυτά; Εμείς εκτιμούμε ότι δεν είναι ουτοπικά αλλά έχουν μέσα τους ισχυρές δόσεις ρεαλισμού, που οι αποτύπωσή τους στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το επόμενο ερώτημα: ο Σαμαράς θέλει και μπορεί;

Η απάντηση και στα δύο είναι πως "ναι". Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως αν ο Έλληνας Πρωθυπουργού εξασφαλίσει να βάλει σε τροχιά την ελληνική οικονομία το επόμενο κρίσιμο διάστημα κλείνοντας τα ανοιχτά μέτωπα με την Τρόικα, τίποτα δεν τον εμποδίζει να μετεξελιχθεί πολιτικά σε θεματοφύλακα των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Άλλωστε η πρόταση που εν ευθέτω χρόνο έριξε στο τραπέζι ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα "ότι θα ψήφιζα τον Σαμαρά για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" μόνο τυχαία δεν ήταν τόσο πολιτικά όσο και συγκυριακά. Κρατήστε αυτό που γράψαμε σήμερα...