Πάγκαλος: Για τα πανεπιστήμια φταίει ο γελοιωδέστατος «Πελεγκρίνι»
Αιχμές κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θεοδόση Πελεγρίνη άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του.
Ο πρώην υπουργός επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στον υπουργό Παιδείας για την επιλογή του να διατηρήσει σε αυτή τη θέση τον κ. Πελεγρίνη, καυτηριάζοντας την παρουσία του τελευταίου στη θεατρική παράσταση στο Παρίσι.
«Για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο φταίει ο γελοιωδέστατος πρύτανης, ο κ. «Πελεγκρίνι» που πήγε μέσα στην κρίση, με κλειστό το πανεπιστήμιο, να μας πει από το Παρίσι για την πτώση του Ιουλιανού. Δεν φταίει ο υπουργός που του έδωσε το δικαίωμα να είναι πρύτανης; Δεν παρέτεινε τη θητεία του ο νυν υπουργός;
Γιατί δεν παρέτεινε τη θητεία των συμβουλίων που εξελέγησαν με διαφανείς διαδικασίες από τους καθηγητές και το διδακτικό προσωπικό και διαμορφώθηκε μια παράλληλη εξουσία με τον κ. «Πελεγκρίνι» και δεν φταίει ο υπουργός; Γιατί δεν έχει ευθύνη; Δεν φταίει ο υπουργός που δίνει αμνηστία σε αυτούς που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, επειδή δεν είχαν απογραφεί;».
Παράλληλα ο κ. Πάγκαλος τοποθετήθηκε και για την κίνηση των 58 την οποία χαιρετίζει εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα την πλαισιώσουν.«Είναι καθωσπρέπει. Καμία ειρωνεία. Φροντίδα και ενδιαφέρον για τους 58. Δεν με προσέγγισαν, αλλά δεν υπήρχε και χρόνος. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να μετέχουν όσοι προέρχονται από την αναστάτωση και την αποδοκιμασία προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Είμαι ένας από αυτούς και δεν σκοπεύω έτσι να επανέλθω ως ενεργός πολιτικός. Έχω εκδηλώσει, όμως, τη συμπάθεια και την υποστήριξή μου προς την κίνηση των 58. Αλλά δεν πρόκειται να μετάσχω ούτε σ’ αυτήν ούτε σε κάποια άλλη κίνηση.
Αν συνεχίσουν να μαζεύουν συγκεκριμένους υπουργούς από συγκεκριμένο χώρο της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας, δεν θα καρποφορήσει η κίνηση. Εννοώ τον κ. Γιαννίτση, ο οποίος είναι σεσημασμένος υπουργός της εποχής Σημίτη. Όταν ακούω το όνομα του Γιαννίτση, αμέσως το μυαλό μου πάει στον Σημίτη. Δεν είμαι γενικώς εχθρός του Σημίτη, αλλά έχω επιφυλάξεις για την πολιτική του. Όποιος ήταν υπουργός του οποιουδήποτε πρέπει να σηκωθεί και να φύγει και έχω κάνει πρόταση για τις ευρωεκλογές ότι πρέπει το ψηφοδέλτιο να συγκροτηθεί από ανθρώπους που δεν ήταν υπουργοί και βουλευτές ή δήμαρχοι και νομάρχες και θα έλεγα ούτε καν δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Γενικώς πολιτικοί και πολιτευτές του παρελθόντος».
Επίσης, σχολίασε και την παρουσία προσώπων της παλαιότερης πολιτικής ζωής: «Εκεί που μίλησε ο κ. Γιαννίτσης, μπορούσαν να μιλήσουν, γιατί υπάρχουν αξιολογότατοι που μιλάνε ωραιότατα και τους έχω διαβάσει πολύ συχνότερα που γράφουν και ωραιότερα. Γιατί δεν μίλησε κάποιος από αυτούς, να τον ακούσουμε;
Με αναγκάζετε, όμως, να σας πω ότι μιλάτε σε έναν που αυτοχειριάστηκε, για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίτημα για ανανέωση. Οι αποτυχημένοι πολιτικοί μιας εποχής που παρήλθε; Και δεν εννοώ ότι απέτυχαν ως πρόσωπα».
Τέλος ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο ΚΚΕ κατηγορώντας το για τις πολιτικές που υιοθετεί. «Το ΚΚΕ καταδίκασε το ΕΑΜ, την ΕΔΑ και κάθε προσπάθεια συνεργασίας με την αστική τάξη και είναι τώρα ένα κόμμα επαναστατικό, το οποίο θέλει να ξανακάνει τη 17η Νοέμβρη και τη Σοβιετική Ένωση. Του Οκτώβρη εννοώ. Νόμιζα ότι με το παλιό ημερολόγιο ήταν Νοέμβρης».