Το προφίλ του μέσου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ
Πενηντάρης, παντρεμένος, ανώτερης μόρφωσης και με οικογενειακό εισόδημα που αγγίζει τα 2.000 ευρώ, φαίνεται να είναι ο μέσος σύνεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με στοιχεία έρευνας.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο(10-14/7) και σε αυτή συμμετείχαν 1.830 σύνεδροι, καταδεικνύει το προφίλ του μέσου οργανωμένου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την γνώμη του για την εικόνα του κόμματος.
Οι σύνεδροι, άνδρες στην πλειοψηφία τους, είναι ηλικίας περίπου 50 ετών, παντρεμένοι και διαθέτουν επίπεδο ανώτερης μόρφωσης ενώ το μέσο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 1.950 ευρώ.
Η γνώμη του μέσου οργανωμένου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική ως προς την πληρότητα του προγράμματος του κόμματος με διαφοροποιήσεις μόνο από τα νέα αλλά και τα μέχρι πρόσφατα ανένταχτα μέλη που έχουν χειρότερη γνώμη για την αξιοπιστία του πολιτικού προγράμματος.
Η ιδεολογική ταυτότητα των συμμετεχόντων συνέδρων κινείται προς τα αριστερά με τα μέλη να αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά( σε κλίμακα 1-10 δηλώνουν 1,9) την ώρα που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ελάχιστα πιο δεξιά (2,1 στην ίδια κλίμακα). Αίσθηση προκαλεί η γνώμη των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ για την Νέα Δημοκρατία την οποία τοποθετούν στο χώρο της άκρας δεξιάς μαζί με την Χρυσή Αυγή (9,4 με άκρο το 10).
Αναφορικά με τις θέσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι σύνεδροι φαίνεται να ζητούν πιο ξεκάθαρες προτάσεις από το κόμμα σε ζητήματα οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση ενώ δείχνουν ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και τα εργασιακά.
Στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την τοποθέτηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα αποκομίζει σημαντικά οφέλη από την συμμετοχή της στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα την ώρα που τα 2/3 εκτιμούν ότι η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη-μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις-για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ωστόσο η πλειοψηφία των συνέδρων μοιάζει να πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, ενώ μόνο το 1/10 τάσσεται υπέρ της διάλυσης της.