Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «ένας χάρτης με τον οποίο δίνεται έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχεται ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης». Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο δράσεων που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς του Δημόσιου, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες των ελληνικών δεδομένων. Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, οι οποίες «φιλοξενούν» 38% περισσότερο του προβλεπόμενου αριθμού τους και εξ αυτών 65% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.
Στο πλαίσιο αυτό της βελτίωσης των όρων κράτησης στις αρχές του ερχόμενου έτους θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας. Ο υπουργός, εξάλλου, εξέφρασε προβληματισμό για τρόπο με τον οποίο οι δικαστές πρέπει να αναπτύξουν αντανακλαστικά στα θέματα ρατσισμού και αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενημέρωσης που είχε κάνει για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχαήλ Θεοχαρίδης, όταν ήταν διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Ακόμη, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι από το 1979 υπάρχει στην Ελλάδα αντιρατσιστικός νόμος, παρά τα περί αντιθέτου που καταγγέλλει «φίλος» -όπως τον χαρακτήρισε- Ευρωπαίος επίτροπος.
Ο κ. Σούρλας που είχε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με το σχέδιο αυτό «καθορίζεται ένα δεσμευτικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων», ενώ «προτεραιότητα είναι η διασφάλιση του κύρους της χώρας μας, που διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία, την πίστη στην ιδέα και την αξία του ανθρώπου και αυτές τις αρετές είμαστε διατεθειμένοι να τις διατηρήσουμε αντί πάσης θυσίας». Επίσης, ο κ. Σούρλας επισήμανε: «Η βαριά αυτή κληρονομιά, η μεγάλη παρακαταθήκη, δεξαμενή ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μας υπαγορεύουν και σήμερα όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά να διαδραματίσουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αναβιώσουν ένα παγανιστικό πρωτογονισμό με θηριώδεις διαστάσεις και απάνθρωπες επιπτώσεις και πως μπορούν να εμπορεύονται τον πατριωτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων ανάγοντας σε ιδεολογία τον ρατσισμό».
Από την πλευρά του ο εθνικός συντονιστής κατά της διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, σε σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Η διαφθορά είναι ένα σύνθετο και πολύμορφο φαινόμενο, με πολλές και διάφορες, σε κάθε περίπτωση, σοβαρές επιπτώσεις. Αντίστοιχα η απάντηση στην πρόκληση της διαφθοράς απαιτεί μια πολύπλευρη πολυτομεακή και πολυεπίπεδη στρατηγική. Μια από τις πολλές μεθόδους αντιμετώπισής της είναι η διαφάνεια. Η εξασφάλιση διαφανών διαδικασιών, όρων λειτουργίας και κριτηρίων λήψεως αποφάσεων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου (πολιτικό, διοικητικό κλπ.) δρα (κυρίως) προληπτικά, στο μέτρο που αποθαρρύνονται και αποτρέπονται συμπεριφορές που εμπίπτουν στην έννοια της διαφθοράς, αλλά και κατασταλτικά, στο μέτρο που διευκολύνεται η αποκάλυψη και καταγγελία των συμπεριφορών αυτών. Η διαφάνεια είναι το αντίδοτο της διαφθοράς». Τέλος, ο κ. Τέντες τόνισε:
«Είναι προφανές και δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις πως τα οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης και των οργάνων που την επικουρούν (Αστυνομία, ελεγκτικά σώματα κ.λπ.) μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμα προς παροχές δικαστικές προστασίας (άρθρο 20 Συντάγματος)». Την εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμα οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Αδρεουλάκος, Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων Βασιλική Κόλλια και ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεόδωρος. Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάνια Ιακωβίδου και η πρώην βουλευτής Κέλλυ Μπουρδάρα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδης όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων υπουργείων. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασσιμάτης. Με αφορμή την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ηγέτη και σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Διαβάστε επίσης: