Νέοι επικεφαλής στην ΕΕΤΤ-Προς διαγωνισμό για παρόχους ψηφ. δικτύου
Ο διορισμός του κ. Λουρόπουλου (πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ) και των νέων αντιπροέδρων, σε αντικατάσταση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΕΤΤ η οποία παύθηκε πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή της Βουλής, με θετική ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαφοροποίηση του Απόστολου Κακλαμάνη που δήλωσε «παρών» (όπως και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΚΕ που δήλωσε «λευκό»), αλλά και απουσία εκ μέρους του Προκόπη Παυλόπουλου και του Βύρωνα Πολύδωρα (ΝΔ), οι οποίοι αντικαταστάθηκαν για την σημερινή συνεδρίαση.
Απόντες ήσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής. Στοιχείο προβληματισμού για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, υπήρξε η παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα του Κ. Λουρόπουλου στην εταιρεία Πληροφορικής, Ε-ΟΝ Integration, της οποίας είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος, μαζί με τη σύζυγό του. Ο κ. Λουρόπουλος διευκρίνισε, πως ο νόμος που διέπει τη λειτουργία της ΕΕΤΤ, δεν προβλέπει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του προέδρου της ΕΕΤΤ και εκείνη του στελέχους εταιρείας Πληροφορικής και πως η Ε-ΟΝ Integration δεν εποπτεύεται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την ΕΕΤΤ. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δήλωσε πως έχει αναθέσει στους νομικούς του συμβούλους να εξασφαλίσουν την πλήρη απεμπλοκή του από την εταιρεία του.
«Έχετε κάνει εργασία στο τομέα της πληροφορικής, αλλά και των τηλεπικοινωνιών, έχετε συνεργαστεί με την Arthur Andersen -εάν δεν κάνω λάθος ήσασταν ταμίας στην FORTHNET- δεν ξέρω εάν θα μπουν και αυτοί στους διαγωνισμούς αυτούς. Πρέπει να πουλήσετε τις μετοχές σας, και να αποξενωθείτε τελείως από αυτή την εταιρεία, σαν να μη υπήρξε ποτέ», παρατήρησε ο κ. Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας την κατάληξη της θητείας του Στέλιου Σταυρίδη, ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τα άλλα, η νέα διοίκηση επιφορτίζεται με το καθήκον της ταχύτατης διεκπεραίωσης του διαγωνισμού για τους παρόχους ψηφιακού δικτύου, ο οποίος έχει καθυστερήσει τουλάχιστον πέντε μήνες, λόγω της «πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής ασχημίας του κλεισίματος της ΕΡΤ» (Απ. Κακλαμάνης).
Με δεδομένες τις προειδοποιήσεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΕΤΤ, για «μαύρο στη δημόσια τηλεόραση σε περίπτωση που δεν καταφέρει να μεταβεί από την αναλογική μετάδοση στην ψηφιακή», η νέα διοίκηση καλείται να διαχειριστεί τα δεδομένα αυτά. Σύμφωνα με τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, Ν. Παπαουλάκη, η Επιτροπή έχει ετοιμάσει το τεύχος προκήρυξης (οδηγίες διαγωνισμού), το οποίο δίνει διορία ενός μηνός για τους παρόχους που ενδιαφέρονται να καταθέσουν φακέλους. «Το μόνο, που ίσως, χρειαστεί αλλαγή και τροποποίηση, είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση του χρονοδιαγράμματος: Ενδεχομένως, θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στις εσωτερικές ημερομηνίες, ώστε η τελική ημερομηνία της τελικής μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, να μην ξεπεράσει την 1η Οκτωβρίου 2014 (σ.σ.: ημερομηνία για την οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα). Όλα τα άλλα είναι εφικτά» σημείωσε ο κ. Παπαουλάκης.
Αντιθέτως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, Μενέλαος Δασκαλόπουλος, διευκρίνισε πως μετά την πρώτη αναβολή του διαγωνισμού, από τις 30 Ιουνίου για τις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν χαθεί άλλοι δύο μήνες στη διαδικασία, με ανοχές στα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα. «Όταν θα οριστεί Επιτροπή (και την άλλη εβδομάδα έχει ΦΕΚ), θα πρέπει να κάνει το πρώτο της Δ.Σ., να μελετήσουν τα νέα μέλη της το τεύχος προκήρυξης, να το επικυρώσουν, να αναρτηθεί για δημόσια ενημέρωση και η προκήρυξη να βγει στον αέρα. Εξαρτάται και από τους ιδίους, εάν δουλέψουν αυστηρά και σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να χάνονται ημέρες -αρκετά πριν από τα Χριστούγεννα ή οριακά πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο κ. Δασκαλάκης.
Κατά τα άλλα, ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ, απαντώντας και σε παρατηρήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδου, διαπίστωσε σαφή καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι, παρότι προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών εκ παραλλήλου με το δίκτυο φυσικού αερίου, κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί μονάχα στον κύριο κορμό του τελευταίου, χωρίς περαιτέρω αξιοποίηση:
«Η οπτική ίνα που είναι στρωμένη επί του αγωγού της ΔΕΠΑ, είναι 1.500 χιλιόμετρα. Αν αυτήν την ίνα, την είχαμε χρησιμοποιήσει για αυτό που λέμε «back bone», αντιλαμβάνεστε τι θα είχαμε πετύχει. Φτιάχνουμε και τις εταιρίες παροχής αερίου, οι οποίες παίρνουν το αέριο από τον κορμό και τον πηγαίνουν στα σπίτια. Σκάβουν λοιπόν εκεί, σκάβουμε χαντάκια εδώ και δέκα χρόνια και περνάμε το αέριο, αλλά δεν περνάμε μέσα οπτική ίνα...», παρατήρησε ο κ. Λουρόπουλος. - «Θα ξανασκάψουμε δηλαδή;» παρενέβη η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). «Πρέπει να ξανασκάψουμε. Βέβαια, υπάρχει τεχνολογία σήμερα, που μπορείς να περάσεις οπτική ίνα μέσα από το σωλήνα του αερίου - αλλά αντιλαμβάνεστε γιατί καθυστερήσαμε», απάντησε ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ.