Γερμανική "τορπίλη" στη Σύνοδο Κορυφής

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε εξέλιξη για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας σχετικά με τα ποσά του μηχανισμού στήριξης...

2'

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόοδος των εργασιών και η επίτευξη μιας συνολικότερης συμφωνίας "κόλλησαν" στο γερμανικό αίτημα περί παράτασης της χρονικής περιόδου, κατά την οποία το Βερολίνο θα συνεισφέρει ποσά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας.

Ήδη εμπειρογνώμονες από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, για να κάμψουν τις αντιρρήσεις των Γερμανών.

Το Βερολίνο επιθυμεί να καταβάλλει στο μηχανισμό από το 2013 και μετά-- πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ.ευρώ, μόνον αντί, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, να καταβάλει (στο σύνολο των 22 δισ.ευρώ που της αναλογούν, για τον μηχανισμό τα πρώτα έντεκα δισ.ευρώ μέσα στο '13) και κατόπιν ισόποσες δόσεις, κατά τα τρία επόμενα έτη.

Στη σκιά της Πορτογαλίας

Πάντως ούτως ή άλλως η Σύνοδος διεξάγεται σε βαρύ κλίμα λόγω των εξελίξεων στην Πορτογαλία.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι, στόχος του είναι να υπερασπιστεί τη χώρα, το ενιαίο νόμισμα και το ευρωπαϊκό όραμα».

Το ελληνικό κλιμάκιο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εκτιμά πως οι εξελίξεις στην Πορτογαλία δεν θα επηρεάσουν τις επιδιώξεις της χώρας μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει την επικύρωση των αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου της 11ης Μαρτίου περί επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου και μείωσης του επιτοκίου δανεισμού.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από την Ευρώπη να στείλει ένα ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις αγορές ότι, στηρίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

Επίσης τόνισε ότι, η χώρα μας έχει δείξει την αξιοπιστία της, λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις με στόχο να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και δίκαιη. .

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίστηκαν τόσο στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup όσο και στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.

Έξι χώρες εκτός Ευρωζώνης στο «Σύμφωνο για το ευρώ»

Έξι χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης θα ενταχθούν στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Οι χώρες αυτές είναι η Δανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Λετονία, ενώ εκτός συμφώνου θα είναι η Σουηδία και η Βρετανία.

Διαβάστε επίσης: Η μάχη των Βρυξελλών, ανάσα για το χρέος


Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή