Αντιδράσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης για το φόρο ακινήτων
Ενόψει της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου την προσεχή Τρίτη, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου ζήτησε τη φυσική παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του (προσκείμενου στη ΝΔ) υφυπουργού Μεταφορών, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, δήλωσε πως το κόμμα του επιφυλάσσεται για την τελική του στάση απέναντι στις εν λόγω διατάξεις.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε η φιλοσοφία του νομοσχεδίου στο σύνολό της, αν και ορισμένες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (για τις πωλήσεις) και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3100 κατοίκων, πιθανότατα θα υπερψηφιστούν.
Παρά την διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως "δεν υπάρχει τρόπος" να αλλάξει η διάταξη για τη φορολόγηση των ξενοίκιαστων ακινήτων, σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας επέμειναν να θέτουν το θέμα: Η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, πρότεινε να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τα κτήρια που είναι χωρίς ρεύμα για πάνω από δύο χρόνια στη σειρά - πρόταση που επανέλαβε ο Κώστας Μαρκόπουλος. Ο Ιορδάνης Τζαμτζής πρότεινε μάλιστα να μειωθεί ο συντελεστής ημιτελούς κτίσματος στο μισό (από 0,4% στο 0,2%), για να ακολουθήσει η πρόταση του Γ. Καρασμάνη, για συντελεστή 0,2% στα μη ηλεκτροδοτούμενα επί δύο χρόνια κτήρια, και συντελεστή 0% για όσα στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος για πάνω από πέντε χρόνια.
Επίσης, η κα Πατριανάκου χαρακτήρισε "ρουσφέτι" το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για την διαδημοτική κινητικότητα, καθώς αυτή αφορά μεταξύ άλλων "Ινστιτούτα τα οποία προβλέπεται να καταργηθούν" και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών. 'Αλλη παρατήρηση της βουλευτού, αφορούσε το άρθρο 39 για την υποχρέωση διαπίστευσης των ΚΤΕΟ, για το οποίο, "ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών δηλώνει πλήρη άγνοια και θα πρέπει, είτε η διάταξη να καταργηθεί, είτε να έρθει να μας πει αν συναινεί ή όχι".
Η Φ. Πατριανάκου, αξίωσε επίσης να διευκρινιστεί στο σώμα του νομοσχεδίου, το πλαφόν για την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου εσόδων-εξόδων. "Δεν επιθυμούμε να νομοθετεί ο γενικός γραμματέας, με διαβούλευση απ' όπου οι βουλευτές είναι απόντες" παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, υιοθέτησε την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, για προσδιορισμό του με όριο τα 20.000 ευρώ τζίρο και τα 2000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ μεσοσταθμικά. Την πρόταση επανέλαβαν ο Γ. Καρασμάνης (ΝΔ), ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.
Αρκετές παρατηρήσεις επεφύλασσε εξάλλου και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος υποστήριξε πως οι προϋποθέσεις που τίθενται για την μερική ή ολική απαλλαγή των ανέργων από τον φόρο, ακυρώνουν στην ουσία την ίδια τη διάταξη: "Το πλαφόν των 9.000 ευρώ τεκμαρτό, δεν καλύπτει τους μακροχρόνια ανέργους και έχουμε περισσότερες δυνατότητες να απαλλάξουμε τον επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ και καθόλου τον μη επιδοτούμενο, τον μακροχρόνιο" σημείωσε ο κος Κουτσούκος.
Έντονη υπήρξε η κριτική στο νομοσχέδιο από την αντιπολίτευση: Αναφερόμενος στη φορολόγηση της αγροτικής γης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών πως "εισάγει για πρώτη φορά χαράτσι στα αγροτεμάχια την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει πως τα ελαφρύνει - μειώνει το φόρο βάσης στο ένα ευρώ ανά στρέμμα, αλλά διπλασιάζει τον συντελεστή για τις μονοετείς καλλιέργειες, που αποτελούν την πλειοψηφία των αγροτεμαχίων". Όσο για τα αστικά ακίνητα, "ο συμπληρωματικός φόρος συνιστά διπλή φορολόγηση, την ώρα που απαλλάσσονται προκλητικά, ακόμα και τα οικόπεδα για τον ελλιμενισμό αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης".
Ο Δ. Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ) αξίωσε την απόσυρση τροπολογίας, με την οποία αναστέλλεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, η καταβολή του φόρου επί των διαφημιστικών εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, χαρακτηρίζοντάς την "δώρο στους κρατικοδίαιτους μεγαλοκαναλάρχες, τα συστημικά μμε, τους πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης". Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησε και ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως "πρέπει να απαλλαγεί η λαϊκή στέγη από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση και να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς".
"Δεν μπορεί οι τράπεζες να έχουν όλα τα δικαιώματα να προχωρούν σε κατασχέσεις δανειοληπτών και να μην έχουν καμία υποχρέωση καταβολής φόρου για τα ακίνητα αυτά" υποστήριξε ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.). "Εξαιρείτε τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ από τον ειδικό φόρο, επειδή τα κέρδη του ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές" συμπλήρωσε.
"Η κριτική της ΔΗΜΑΡ συνίσταται στο ότι ο νόμος δεν προβλέπει κανένα αφορολόγητο όριο. Απεναντίας, προβλέπει διπλή φορολόγηση ακινήτου, όταν η αξία των ακινήτων του ιδιοκτήτη υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ" ανέφερε ο Δημ. Αναγνωστάκης, προτείνοντας να θεσπιστεί αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τα εντός σχεδίου κτίσματα και 20.000 για τα αγροτεμάχια.
Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων στην δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.
Κατά τα άλλα, ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον γ.γ. της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Νίκο Βούτση, πως καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές σε αποστασία:
"Μας κάλεσε να σταματήσουμε με την ψήφο μας την έκπτωση της Δημοκρατίας και την κατάρρευση της κοινωνίας. Είναι ξεδιάντροπο, απαράδεκτο και άτιμο αυτό το οποίο γίνεται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαϊκισμός, η υποκρισία και η διγλωσσία έχουν γίνει σήμα κατατεθέν σας. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι θα ψηφίσουμε..." δήλωσε ο Ι. Τζαμτζής.
"Ο κος Τζαμτζής δεν ξέρει πώς πρέπει να δικαιολογήσει τη θετική ψήφο που πρέπει να δώσει στο νομοσχέδιο, όταν είχε βγει στα κάγκελα για τον φόρο στα χωράφια" σχολίασε δηκτικά ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).
"Περιστασιακά όλοι μας μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά ολοκληρωμένη λύση δεν βλέπω από δική σας πλευρά" παρενέβη αργότερα ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ).
"Ψηφείστε τουλάχιστον τις δύο τροπολογίες μας" (σ.σ. για το πετρέλαιο θέρμανσης και το δωρεάν ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά), ανταπάντησε ο Θ. Πετράκος.
"Ολοκληρωμένη λύση δεν υπάρχει, εύχομαι να την κατακτήσετε, αλλά περιδιαβαίνετε πολλά μονοπάτια και έχετε μπερδευτεί" επανήλθε ο Κώστας Μαρκόπουλος.
"Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε «λαϊκισμό» κάτι που αναδεικνύεται ως πρόβλημα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και όποιες παρατηρήσεις εκφράζουν την αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών, να θεωρούνται, υγιείς και σωστές" σχολίασε αργότερα η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝ.ΕΛ.).
"Δεν καλούμε κανέναν σε αποστασία - καλούμε όμως σε απολογία συνειδήσεως" παρενέβη και ο Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος).