Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού
Ο θίασος της τρόικας δίνει και πάλι νέες παραστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών με σκηνοθέτες τους δανειστές και ηθοποιούς τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Για μια ακόμη φορά, όπως τόσες και τόσες εδώ και 4 χρόνια, ο ελληνικός λαός βλέπει το ίδιο έργο σε επανάληψη. Οι διαφορές πλέον σε κάθε «σκληρή» διαπραγμάτευση είναι ελάχιστες.
Αρχικά, ένας «λαγός» από την κυβέρνηση ρίχνει τη «βόμβα», πλειστηριασμοί για παράδειγμα ή απολύσεις στο δημόσιο. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί σπεύδουν να το διαψεύσουν. Παράλληλα, τα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό αρχίζουν να παίζουν και αυτά το δικό τους ρόλο στο έργο τρομοκρατώντας το λαό. Επόμενη πράξη, οι σκληρές διαπραγματεύσεις. Στην αρχή η κυβέρνηση αντιστέκεται, αλλά στη συνέχεια τα βρίσκουν με τους δανειστές και πουλάνε στο λαό ότι πέτυχαν σπουδαίο deal του τύπου, τελικά θα σε σκοτώσω με πιστόλι και όχι με μαχαίρι.
Συστηματικά, εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια, παίζεται ένα παιχνίδι με στόχο να ασκηθεί πίεση στον ελληνικό λαό και να αποδεχτεί αυτά που αποφασίζονται μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.
Χρησιμοποιείται πάντα η απλή λογική του «τρόμου και του φόβου».
Οι εκπρόσωποι της τρόικας επέστρεψαν στην Αθήνα και μαζί τους τα σενάρια σχετικά με το πάγωμα της δόσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με τις διαρροές, οι διαπραγματεύσεις θα είναι «σκληρές».
«Θα υπάρξει συμφωνία ή η τρόικα θα σταματήσει τον δανεισμό και θα χρεοκοπήσουμε;».
Τα ίδια ερωτήματα, όπως ακριβώς και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Τα ίδια ερωτήματα τα οποία ανέλαβαν να αναπαράγουν αυτές τις μέρες και τα διεθνή ΜΜΕ, με "αποκλειστικά" δημοσιεύματα τρομολαγνίας.
Μετά από τόσα χρόνια, είναι πλέον προφανές ότι πρόκειται για μια διαδικασία καθαρά πολιτική στην οποία ασφαλώς εμπλέκονται δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί, ακόμα και διεθνείς, στο πλαίσιο της πειθάρχησης των χωρών».
Ένα τέτοιο έργο παίζεται και στο θέμα των πλειστηριασμών.
Το «ναυάγιο»
Σε «ναυάγιο» κατέληξαν όλες οι χθεσινές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των πλειστηριασμών.
Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών ζήτησαν να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους προκειμένου να λάβουν τις εντολές με βάση τις οποίες θα κινηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο κ. Τόμσεν δεν πήγε στη βραδινή σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως αυτό που προέχει είναι να ενημερωθεί η Κριστίν Λαγκάρντ για τις εξελίξεις.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χατζηδάκης επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό τον οποίο ενημέρωσε για τις δραματικές εξελίξεις.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ανέφερε πως «από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20 μέτρα». Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση», σημείωσε.
Η δυσφορία των τροϊκανών ήταν εμφανής σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου.
Η διάσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως στο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι συμφωνία έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των νόμων Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και στους ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Επομένως όλα κρίνονται από τις αποφάσεις που θα λάβουν σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Όλι Ρεν και ο Μάριο Ντράγκι.
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη συμφωνία μέχρι την Τρίτη για να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση της προστασίας των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι απολύτως βέβαιο, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθέτηση ορισμένων μεταβατικών ρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα το 12μηνο του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία είναι είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ – η διαφορά των 20.000 ευρώ «κλείνει μάτι», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.
Εντούτοις, καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Επίσης η αντικειμενική αξία θα συνδυάζεται με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Προστατεύουν τα σπίτια όλων εκτός των Ελλήνων
Αδιέξοδο για τους πλειστηριασμούς
Κρίσιμο 48ωρο για τους πλειστηριασμούς
Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα
Προστασία πρώτης κατοικίας στην ΕΕ - Πλειστηριασμοί στην Ελλάδα
«Γκάζι» για ΕΑΣ, πλειστηριασμούς και ομαδικές απολύσεις
«Κοινή γλώσσα» για τους πλειστηριασμούς αλλά όχι συμφωνία
Κακλαμάνης: Δεν περνάνε ούτε πλειστηριασμοί ούτε κούρεμα καταθέσεων
Χατζηδάκης: Μεταβατική ρύθμιση που θα προστατεύει τους αδύναμους