Περιβαλλοντικά έργα στην Δ. Μακεδονία εξήγγειλε ο Καλαφάτης
Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), στο Ζιδάνι Κοζάνης, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2015, όπως ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στα μεταλλεία, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.
«Η δεύτερη φάση του έργου ειδικής περιβαλλοντικής αποκατάστασης ολοκληρώνεται στους αμέσως επόμενους μήνες και για το σκοπό αυτό, «μπαίνουν» άλλα 17,6 εκατομμύρια ευρώ από το ΥΠΕΚΑ, μέσω του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος. Η έκταση των ΜΑΒΕ θα χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση για δημόσια χρήση, με έργα που θα επιτρέπουν την επισκεψιμότητα, δεδομένης της θέσης της κοντά στον Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής δήλωσε ότι το έργο άλλαξε εξ ολοκλήρου την περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης μίας έκτασης 4.143 στρεμμάτων προς όφελος των πολιτών.
Τα μεταλλεία της Κοζάνης
Από το 1982 έως τις αρχές του 2000 λειτουργούσε στο Ζιδάνι του νομού Κοζάνης η μεγαλύτερη εγκατάσταση εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου της Ευρώπης. Οι εργασίες εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου στο Ζιδάνι διεκόπησαν μετά από κήρυξη πτώχευσης των εταιρειών εκμετάλλευσης Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) α.ε., και Ελληνικός Αμίαντος (Ε.Α.) α.ε. Το Μάρτιο του 2002 υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης χρήσης του ακινήτου ανάμεσα στα ΜΑΒΕ α.ε., στον Ε.Α. α.ε., στην Ε.Τ.Β.Α. ΒΑΝΚ και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης, σύμφωνα με την οποία : τα ΜΑΒΕ α.ε. και ο Ε.Α. α.ε. παραχωρούν κατά χρήση για χρονικό διάστημα 30 ετών προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης περιοχή έκτασης περίπου 4.150 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκονται οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου και τεράστιες αποθέσεις εξορυκτικού αμιαντούχου υλικού.
Η αποκατάσταση θεωρείται έργο ύψιστης περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, καθώς τα απόβλητα αμιάντου της περιοχής εκπλύνονται, μέσω του Αλιάκμονα, στη λίμνη Πολυφύτου.
Έργα και στην λίμνη Καστοριάς
Ο κ.Καλαφάτης υπέγραψε στη συνέχεια με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τις συμβάσεις δύο έργων, προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε εργασίες στη λίμνη Καστοριάς. Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή 16 φραγμάτων για την ανάσχεση του φαινομένου των προσχώσεων των πεδινών και των παραλίμνιων περιοχών, άρα και την άρση των ασκούμενων πιέσεων στο σημαντικό υγροβιότοπο της λίμνης Καστοριάς. Παράλληλα θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα στις κοίτες των χειμάρρων σε έκταση 402,97 στρεμμάτων καθώς και αναδασώσεις με μαύρη πεύκη σε έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων.
Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή 10 φραγμάτων συγκράτησης - βαθμίδωσης φερτών υλών σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος της Βυσσινιάς, του δήμου Καστοριάς.
«Τα έργα για τη λίμνη της Καστοριάς που μόλις υπογράψαμε τις σχετικές συμβάσεις, είναι ένα άριστο παράδειγμα της συνεργασίας, που μπορεί και πρέπει να έχουν όλοι, η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης. Αύριο ο υπουργός θα παραστεί σε ημερίδα για τα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που θα γίνει στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.