«Γης Μαδιάμ» η Βουλή με το νομοσχέδιο που ανατινάζει την …ιδιοκτησία
Στόχος ομαδικών πυρών ακόμα και «φίλιων» έγινε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για τον φόρο ακινήτων, ενώ ο ίδιος προκάλεσε αίσθηση, όταν σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχτηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν ενήμερος για «λεπτομέρειες» του νομοσχεδίου που ειδικά μία εξ αυτών και συγκεκριμένα τα πρόστιμα, κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα από νωρίς την προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων...
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις για βελτιωτικές τροποποιήσεις της διάταξης για τα πρόστιμα ή και την απόσυρσή της. Οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν μέχρι την συζήτηση στην Ολομέλεια αύριο. Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (μόνο με τις ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).
Ο Βύρων προειδοποίησε «ηχηρά»...
Kατά του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στράφηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Β. Πολύδωρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και καταψήφισής του κατά την ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου (πριν την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς που προγραμματίζεται περί τις 8.00 το βράδυ). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός της ΝΔ «Τι είδους οικονομική πολιτική είναι αυτή που μου ζητάτε να ψηφίσω - βρήκαμε υποζύγιο που λέγεται λαός και τον πατάμε στο λαιμό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου; Οι αγώνες μου για τη μεσαία τάξη;». Και συμπλήρωσε: «Επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης να μην σας πληρώσω γιατί θα μου πεθάνει το παιδί, θα μου πεθάνει ο λαός». Σε περίπτωση που ο κ. Πολύδωρας δεν ψηφίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων αυτό που ήδη συζητείται στη ΝΔ είναι η διαγραφή του.
Πιέσεις από βουλευτές
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, οι προσπάθειες των βουλευτών είναι να υπάρξουν βελτιώσεις στο θέμα των προστίμων. Αν και μεταξύ αυτών που έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους, όπως ο κ. Γ. Βλάχος, πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ορισμένοι εμφανίζονταν καθησυχαστικοί δηλώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να μην τρομάζουμε τον κόσμο: αν υπήρχε πρόβλημα πρώτης κατοικίας πρώτοι πολλοί από εμάς που είχαμε δηλώσει ότι είναι «κόκκινη γραμμή» θα αντιδρούσαμε», ωστόσο, είναι έκδηλη η ανησυχία. Τόσο ο κ. Βλάχος όσο και άλλοι βουλευτές της ΝΔ επιζητούν βελτιώσεις. Όπως δήλωσε ο ίδιος«πρέπει να βελτιώσουμε σε λεπτομέρειες την ρύθμιση». Αλλά και ο κ. Κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι η επιβολή των προστίμων (που ξεκινούν από 10% έως τους δυο μήνες, 20% έως τέλους του χρόνου και 30% μετά την πάροδο δυο ετών), «δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος», επισημαίνοντας ότι «μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά». Βουλευτές της ΝΔ δεν αποκλείουν τελικώς να κάνει πίσω ο κ. Στουρνάρας και να υπάρξουν από πλευράς του αλλαγές στην διάταξη για τα πρόστιμα.
Πιέσεις και από το ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα και από το ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκαν φωνές για αλλαγές, όπως ο κ. Μ. Κασσής ο οποίος είπε ότι τα πρόστιμα «είναι ποσά δυσβάσταχτα που δεν μπορούν να καταβληθούν με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι οφειλές και να μην μπορεί να ανταποκριθεί κανένας». Όπως άλλωστε είχε υπογραμμίσει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αθ. Μωραίτης «τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου κόμματα θα πρέπει να ακούσουμε μια δικαιολογία και ένα σκεπτικό που οδήγησε το υπουργείο εδώ πέρα».
Το ΠαΣοΚ εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση στο πλαφόν της ακίνητης περιουσίας ώστε να καλυφθούν περισσότεροι δανειολήπτες και ζητεί να μειωθούν οι συντελεστές προσδιορισμού των δόσεων στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, καθώς και να υπάρξει μια ευελιξία στη ρύθμιση για να μην υπάρχει η λογική του «ξαφνικού θανάτου». «Δηλαδή τι θα γίνει αν υπάρξει αδυναμία καταβολής μιας δόσης; Θα πάμε σε άμεση καταγγελία από την τράπεζα;», ρώτησε ο κ. Μωραίτης.
Πάντως από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του πρωθυπουργικού συνεργάτης κ. Χρ. Λαζαρίδη, τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι το νομοσχέδιο «δεν δημιουργεί πλειστηριασμούς, αλλά ρυθμίσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά «το νομοσχέδιο δεν απελευθερώνει πλειστηριασμούς, αλλά ενθαρρύνει κάποιους σε πολύ υψηλό επίπεδο να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις, δηλαδή αυτούς που έχουν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν». Μάλιστα επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Κάποιοι θέλουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, σούρνοντας ή κολλώντας αλλά την βγάζουν και κάποιοι θέλουν να καταστραφεί η χώρα και ποντάρουν σε σενάρια καταστροφής». Ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι: «Καταλαβαίνω ότι κάθε φόρος είναι δυσάρεστος αλλά δεν μπορούν να μιλούν κάποιοι για δήμευση».
Εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε δια του κ. Γ. Σταθάκη ότι η κριτική που ασκεί το κόμμα του «αφορά στο ότι παραμένουν σε ομηρία, έστω με την μορφή της παράτασης της προθεσμίας, όλα τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο». «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κανονιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και την ελάφρυνση των βαρών και η κυβέρνηση για τέταρτη χρονιά υπόσχεται ότι θα το δημιουργήσει», τόνισε ο κ. Σταθάκης. Ενώ ζήτησε μετ' επιτάσεως απτά αποτελέσματα και στοιχεία σχετικά με το πόσα νοικοκυριά εντάχθηκαν στις προηγούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Διαβάστε επίσης:
Απειλεί να καταψηφίσει ο Πολύδωρας τον φόρο ακινήτων!
Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση Χατζηδάκη με την αντιπολίτευση
Αποκλίνουσες θέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς
Ψηφίστηκε στις επιτροπές, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς
Θα «περάσει» το άρθρο για τα πρόστιμα;
Παρέμεινε η διάταξη για τα πρόστιμα «φωτιά»
Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή (vid)
Επιχείρηση «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει πλειστηριασμών
Ένα μήνα προθεσμία σε οφειλέτες για να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς
«Ο κύβος ερρίφθη»-Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς
Αυτά είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας
«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς