Μύθοι και πραγματικότητα για πλειστηριασμούς, ανεργία και νέα μέτρα
Κατηγορεί, λοιπόν, τους «καταστροφολόγους» και τους «απανταχού λαϊκιστές» ότι διαψεύστηκαν, καθώς επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, η ανεργία σταθεροποιήθηκε, η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλήρως και δεν πάρθηκαν νέα μέτρα.
Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων επιβεβαιώνει τον κυβερνητικό ισχυρισμό. Πράγματι, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αναστέλλονται για το 2014, η ανεργία βάσει των τελευταίων υπολογισμών φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 27% και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα.
Όμως, υπάρχει και δεύτερη πλευρά σε όλα αυτά τα ζητήματα, που δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον στους Έλληνες πολίτες.
Σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αυτό που υποβαθμίζει η κυβέρνηση είναι ότι η αναστολή των πλειστηριασμών έχει διάρκεια ενός έτους. Ο δρόμος ανοίγει για έναρξη πλειστηριασμών κύριας κατοικίας από το 2015. Επίσης, το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνει ενός τύπου ομηρία χιλιάδων οικογενειών στις τράπεζες. Η ρύθμιση υποχρεώνει μια λαϊκή οικογένεια, που στις σημερινές συνθήκες μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, να καταβάλει από 10% έως 20% των εισοδημάτων της στις τράπεζες, ακόμα και για εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα. Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν, με τον πέλεκυ του πλειστηριασμού πάνω από το κεφάλι τους, να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι. Συγχρόνως τα πολλαπλά κριτήρια που τίθενται ως προϋποθέσεις, καθιστούν τον νόμο σχεδόν κενό γράμμα, ενώ αίρεται και η απαγόρευση πλειστηριασμών για σχετικά μικρά χρέη που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, για σχετικά μικρά χρέη, σημαίνει ότι θα βγουν στο σφυρί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, χρεοκοπημένων από την κρίση, αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα έχει ανοίξει ο δρόμος των κατασχέσεων λόγω χρεών προς τις εφορίες.
Η αισιόδοξη πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανεργία δε, βασίζεται στα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των ανέργων παρέμεινε σταθερό στον Αύγουστο (27,3%) σε σχέση με τον Ιούλιο.
Μάλιστα, η κυβέρνηση προβλέπει και πτωτική τάση. Ωστόσο, αυτό που δεν τονίστηκε είναι ότι η ανάσχεση της αυξητικής τάσης της ανεργίας έχει να κάνει με τα τουριστικά επαγγέλματα, που δίνουν εποχικές θέσεις εργασίας σε χιλιάδες Έλληνες. Με δεδομένο ότι η τουριστική σεζόν σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρώνεται ακόμα και τέλη Οκτώβρη, ο πραγματικός αριθμός των ανέργων και αν αυτός μειώνεται ή αυξάνεται, θα φανεί στις επόμενες μετρήσεις. Πάντως, ακόμα και τον Αύγουστο, με τη σχετική σταθεροποίηση της ανεργίας, η Ελλάδα κατέγραψε και πάλι τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28.
Όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι «λογιστικό», καθώς το δημόσιο χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και άλλες οφειλές, που δεν περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό. Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι το όποιο πλεόνασμα στηρίχθηκε ξανά στην υπερφορολόγηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, ιδιαίτερα των αυτοαπασχολούμενων, στις σκληρές περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το κόστος των οποίων η κυβέρνηση μετακυλά στους πολίτες. Επίσης, δρομολογούνται νέες ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, τις συνέπειες των οποίων θα υπομείνει ο ελληνικός λαός.
Το 2014 έρχεται με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πάρθηκαν νέα μέτρα. Όμως, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα «φιλοδωρήματος πτωχοκομείου» με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που συστάθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, η λήψη νέων μέτρων θα κριθεί τον Ιανουάριο, καθώς για τότε έχει μετατεθεί η συζήτηση με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Επομένως, η υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και πως το πλεόνασμα θα επιστρέψει στην κοινωνία, τίθεται εν αμφιβόλω.
Διαβάστε επίσης:
Ένα μήνα προθεσμία σε οφειλέτες για να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης