Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας
Από χθες η Ελλάδα βρίσκεται και επισήμως στο τιμόνι της Ευρώπης.
Είναι η πέμπτη φορά στα 35 χρόνια που μετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όπως είχε οριστικοποιηθεί στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, το κόστος της Ελληνικής Προεδρίας θα περιοριστεί στα 50 εκατ. ευρώ.
Προτεραιότητές της αποτελούν η παράνομη μετανάστευση, η τραπεζική ένωση, η καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και η ασφαλής πορεία της Ευρώπης προς τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα καταφέρει να πετύχει, ειδικά στον τομέα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μία χώρα που βλέπει τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται και τους πολίτες της καθημερινά να βρίσκονται στους δρόμους.
Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς αισιοδοξεί, όπως φάνηκε από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ότι το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και θα ξαναβγεί στις αγορές.
Επί της ουσίας όμως θα είναι η πρώτη φορά που ο στόχος μιας προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου δε θα είναι τόσο η εκπλήρωση των προτεραιοτήτων όπως αυτές καθορίστηκαν από την κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία, στη συγκεκριμένη περίπτωση την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά να σταλεί το μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας ότι η θέση της είναι στην Ευρώπη.
Αντί δηλαδή να στείλουμε εμείς μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα στείλουμε στον εαυτό μας το μήνυμα ότι θέλουμε και ότι μπορούμε να είμαστε ακόμη στην Ευρώπη.
Για την Ευρώπη, αν η Ελλάδα της κρίσης τα καταφέρει, αν δηλαδή «νικήσει» τον ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό της, θα είναι το πιο ισχυρό μήνυμα και προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι διττό: να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη και τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα παρά τα προβλήματά της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Από σήμερα και για έξι μήνες ή Ελλάδα στο επίκεντρο της Ευρώπης