«Να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση»
«Χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση, πιο ελκυστική για τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξη και πιο ασφαλή, για τα νοικοκυριά και κυρίως για τη νέα γενιά, που νομίζει σε πολλές χώρες ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων», τονίζει. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρει ότι πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, για την Ευρώπη ανθρώπων που έχουν συνείδηση της ιστορίας και επιδιώκουν ευημερία για όλους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την κρίση και το μνημόνιο. Αφού επισήμανε ότι η χώρα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών και ότι είναι η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο, υπογράμμισε πως «έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση». Και αυτό, όπως προσθέτει, «χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα».
«Πάμε στην τραπεζική ένωση. Είναι σημαντικό πως έχουν ληφθεί πολύ μεγάλες αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν φτάνει όμως ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ούτε ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης», αλλά ότι «χρειάζεται και ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη, για να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου ή της περιφέρειας, που δίνουν μεγαλύτερα επιτόκια, αλλά μπορεί οι χώρες του Βορρά να δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες».
Αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι πάντα το όργανο - κλειδί για την Ευρώπη, και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δώσουμε αυτή την ώθηση που έχουν ανάγκη όλες οι χώρες" και "όχι μόνον οι χώρες που είναι σε κρίση και σε προγράμματα προσαρμογής ή διατρέχουν τον κίνδυνο να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής».
«Όλη η Ευρώπη, όλη η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να φύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης ή από μία ενδιάμεση, μέτρια κατάσταση που είναι κοντά στη μηδενική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης: