«Αν ο Βενιζέλος ήθελε να διώξει τους ιδιώτες δανειστές τα κατάφερε!»
Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου φαίνεται ότι ξαναφέρνει στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής και τις εξελίξεις στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα. Οι κορυφαίοι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση ορισμένων δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Σχολιάζοντας ο αρθρογράφος της DW τις προτάσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης για περιορισμούς στη δράση της τρόικας, αλλά και άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην ΕΚΤ τόνισε: «Αν ο Βενιζέλος ήθελε πραγματικά να διώξει τους ιδιώτες δανειστές από την Ελλάδα, τότε τα κατάφερε θεαματικά».Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, με δηλώσεις τους εντός και εκτός των συνόρων, εκτιμούν ότι το 2014 θα αποτελέσει ορόσημο, με την Ελλάδα να ξαναμπαίνει μετά από πολλά χρόνια στο δρόμο της ανάπτυξης.
Μία από τις πολλές αισιόδοξες εκτιμήσεις που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα από ελληνικής πλευράς, τόσο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ήταν και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.
Πώς αντιδρούν όμως οι αγορές σε αυτές τις δηλώσεις;
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Ράιναρντ Σλίκερ στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης: «Με όλη την ευγένεια, (σ.σ. οι αγορές δεν εντυπωσιάζονται) καθόλου. Τα γεγονότα μιλούν μία ακόμη πιο εντυπωσιακή γλώσσα από εκείνη των ελλήνων πολιτικών. Αν η χώρα θέλει πράγματι να απευθυνθεί σε ξένους δανειστές, τότε το κατώτατο επιτόκιο δανεισμού θα πρέπει να είναι της τάξης του 8% προκειμένου οι ενδεχόμενοι δανειστές να ‘ακούσουν’ την Ελλάδα. Η Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει ένα τέτοιο επιτόκιο. Χωρίς να θέλουν να θέλουν να αρνηθούν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στη χώρα, οικονομικοί αναλυτές αποκλείουν ότι η Ελλάδα -χωρίς ανταγωνιστική βιομηχανία στον ορίζοντα- θα μπορούσε να δανειστεί από ιδιώτες με επιτόκιο που να μπορεί να αντέξει. Μέχρι τότε θα πρέπει η ΕΕ και η ΕΚΤ να χορηγούν βοήθεια».
Στα ίδια συμφραζόμενα, ο γερμανός δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.
Διαβάστε επίσης
«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2014 στις αγορές»
Pimco: Αμφισβητεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014