Μητσοτάκης: Εντός στόχου οι απολύσεις - 8.000 διαθεσιμότητες από ΕΟΠΥΥ
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μία μεγάλη πλειοψηφία θα απορροφηθεί από το ΕΣΥ, υπό την προϋπόθεση οι γιατροί να δεχθούν το νέο καθεστώς».
«Πρέπει κάποιος να διαλέξει αν θα είναι δημόσιος υπάλληλος ή θα απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε και συμπλήρωσε πως όσοι γιατροί επιλέξουν να αποχωρήσουν «θα προσμετρήσουν για τον στόχο των 15.000 αποχωρήσεων για το 2014».
Αναφορικά με τον στόχο για 4.000 αποχωρήσεις το 2013, που πήρε ολιγόμηνη παράταση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι υπάρχει μία μικρή απόκλιση, η οποία θα καλυφθεί με την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων φορέων.
Όπως είπε, το σχετικό νομοθέτημα θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή και θα παριλαμβάνει φορείς «τους οποίους κρίνουμε ότι δεν χρειαζόμαστε με επιχειρηματολογία που είναι στέρεη». «Υπάρχουν οργανισμοί που δεν επιτελούν ένα έργο χρήσιμο για τους πολίτες», πρόσθεσε.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα περιορίζεται σε καταργήσεις φορέων, αλλά θα περιλαμβάνει και «παρεμβάσεις στο μέτωπο των απλοποιήσεων».
Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι θα καταργηθεί η διαδικασία της επικύρωσης των δημόσιων εγγράφων. «Θα καταργήσουμε αυτό το ενδιάμεσο γραφειοκρατικό στάδιο που δεν συνεισέφερε στον εντοπισμό των πλαστών δικαιολογητικών», συνέχισε και εξήγησε ότι πλέον δεν θα απαιτείται σφραγίδα επικύρωσης, αλλά ο πολίτης θα προσκομίζει απλώς ένα ευκρινές φωτοαντίγραφο του εκάστοτε εγγράφου.
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να επιστρέψουν στα ΚΕΠ υπηρεσίες που τους είχαν αφαιρεθεί στο παρελθόν, όπως π.χ. η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.
Όσον αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι προκειμένου να έχει νόημα η διαδικασία πρέπει να υπάρξει «υποχρεωτική κατάταξη», «μεταξύ 9 και 10 θα πρέπει να παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό των υπαλλήλων, π.χ. το 20%».
«Η αξιολόγηση ενέχει στοιχεία συγκριτικότητας κάποιος είναι καλύτερος από τον άλλο. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ουσιαστική αξιολόγηση όταν όλοι παίρνουν άριστα», κατέληξε.